Javna rasprava u oblasti vanrednih situacija

image_pdfimage_print

150320-maric

Na javnoj raspravi u oblasti vanrednih situacija u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu danas je boravio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić zajedno sa većnikom sa Žarkom Rankovićem.

Preventiva je najslabiji deo sitema u oblasti vanrednih situacija, izjavio je danas u Marić je rekao novinarima, na početku javne rasprave o Nacrtu zakonu o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama, da se tim rešenjima uvodi odgovornost na velika vrata u segmentu preventive i da je cilj da se taj segment pojača.

Izmene se odnose i na podizanje kapaciteta lokalnih samouprava za reagovanje u vanrednim situacijama, kazao je Marić i dodao da će se nastojati da se vrate prihodi koji su postojali do 2012. godine u budžetu Fonda za vanredne sitaucije.

Finansiranje obaveza, koje budu preuzele lokalne samouprave, treba da bude rešen budućim zakonom o finansiranju lokalnih samouprava, dodao je on.

Marić je rekao da će biti uveden sistem 112, kao i da se u Srbiji često misli da je to “puki telefonski broj, a da on treba da omogući bržu i efikasniju intervenciju”.

“Evropa je taj sistem promovisala kada su ukinute granice i pozivanjem tog broja možete da dobijete pomoć na putovanju kakva god da vam je potrebna”, napomenuo je Marić i dodao da je reč o besplatnom pozivu.

Marić je najavio da će početkom maja biti promovisane jedinice Civilne zaštite koje formira država i precizirao da je reč od 1.000 obučenih ljudi u uniformama.

“Biće omogućeno i lokalnim samoupravama da formiraju svoje jedinice Civilne zaštite opšte namene”, najavio je Marić.

On očekuje da će se sledećeg meseca o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama izjasniti ministarstva i da će stići mišljenje Evropske komisiije, kao i da se maju nađe u skupštini.

Možda Vas zanima i sledeće...