Jačanje dobrog upravljanja na lokalu

image_pdfimage_print

150318-upravljanje-lokal

Predstavnici Grada Niša, zamenik Gradonačelnika Ljubivoje Slavković, član Gradskog Veća Srđan Vasković i šef kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović, prisustvovali su danas u Beogradu stručnom savetovanju gradova „Dobro upravljanje za bolje rezultate u lokalnom ekonomskom razvoju“. Ovaj događaj je deo projekta „Jačanje dobrog upravljanja na lokalu“, koji podržava Ambasada Finske u Beogradu i namenjen je donosiocima odluka na lokalu, tj. timovima ljudi koji su u gradu zaduženi, između ostalog, za pokretanje i sprovođenju odluka koje se pre svega odnose na saradnju i komunikacju sa privredom i civilnim sektorom, tj. građanima, unapređenje komunalnih usluga, modele upravljanja industrijskom zonom.

Savetovanje je okupilo relevantne predstavnike iz zemlje i inostranstva, kako bi razmena iskustava doprinela konstruktivnoj raspravi.

Prisutnima se, pored Gradonačelnika grada Pančeva i ambasadora Finske, obratio i zamenik Gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, kao predstavnik Grada Niša koji je aktivno učestvovao u ovom projektu. On se zahvalio partnerima, ambasadi Fiinske u Beogradu i NALED-u na učešću u projektu i istakao da je grad Niš kao ključne prepreke u projektnim oblastima identifikao, između ostalog, Zakon o radu u državnim organima koji ne prepoznaje odgovornost za nerad, često prihvaćenu izreku “radio ne radio svira ti radio”, starosna strukturu zaposlenih koja sa sobom nosi prepreku izostanka osnovne IT pismenosti ali i lošu tehničku opremljenost.

Inače, cilj projekta „Jačanje dobrog upravljanja na lokalu, koji se sprovodio u periodu od decembra 2013. do marta 2015. godine je definisanje razvojnih politika na lokalu i usmerenost ka bržem pristupanju EU, kao i isticanje jedinstvenih modela koje izabrani gradovi primenuju u svom svakodnevnom poslovanju. Konkretno, cilj je povećanje transparentnosti u radu lokalne samouprave po uzoru na skandinavske zemlje koje odlikuje visoko razvijena pluralistička kultura i kompetitivno pružanje javnih usluga. Pilot gradovi Niš i Pančevo trebalo bi da se pozicioniraju kao progresivne sredine koje postavljaju model za druge gradove i opštine u Srbiji koje streme ka visokim standardima u radu lokalne samouprave.

Stručni saradnici su u saradnji sa predstavnicima grada Niša i lokalnim akterima identifikovali oblasti u kojima je neophodno ojačati kapacitete lokalnih samouprava i na taj način definisati indikatore za analizu ispunjenosti principa dobrog upravljanja na lokalu. Nakon identifikovanja ključnih oblasti i indikatora održane su četiri obuke na različite teme, na kojima su pored domaćih predavača učestvovali i gostujući predavači iz zemalja sa razvijenom demokratskom tradicijom. Na svakom treningu učestvovalo je najmanje 20 lokalnih aktera iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Postignuti rezultati i iskustva biće sumirani u brošuri i predstavljeni javnosti na završnoj konferenciji na kojoj će prisustvovati gradonačelnici, predstavnici Vlade, diplomatskog kora, privrede, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, medija i domaći i strani stručnjaci.

Možda Vas zanima i sledeće...