1

124. седница Градског већа

Градска кућа у Нишу

Градско веће је на данашњој 124. седници усвојило Закључак којим се предлаже Градоначелнику, да у име Града Ниша, да изјаве Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије о спремности Града Ниша да учествује сопственим средствима, у поступку доделе средстава намењених стварању и побољшању услова становања породица избеглица на њиховој територији, кроз набавку пакета грађевинског материјала и да ангажује своје стручне службе у циљу успешне реализације помоћи. Град ће у овом пројекту учествовати са 10 одсто или 550.000 динара.

На седници већа усвојен је и програм дезинсекције на територији Града Ниша за ову годину који подразумева примену мера за спречавање ширења заразних болести кроз уништавање крпеља, бубашваба и комараца. Усвојен је закључак којим се предлаже градоначелнику да одобри финансирање програма дезинсекције.

Заменик градоначелника Љубивоје Славковић рекао је да је ситуација са појавом подземних вода у индустријској зони Међурово изузетно озбиљна и да је угрожено пословање привредних субјеката попут “Јуре” и “Дајтеха”. Електродистрибуција је после интервенције града пустила струју предузећу “Фрипак” где су стациониране пумпе за одвод воде, што ће донекле ублажити ситуацију.

Према речима заменика градоначелника потребно је трајно решење за овај део града када је у питању заштита од подземних вода кроз изградњу одводних постројења и идеја је да се овај проблем реши кроз капиталне инвестиције. Проблем постоји и у Новом селу, али је како је рекао заменик градоначелника велики број кућа овде изграђен на мочварном земљишту без адекватне дозволе и да велики део одговорности за овакву ситуацију сноси грађевинска инспекција која није довољно ажурно радила свој посао.