1

Без баријера

150310-sg-osi

Град Ниш и све његове институције континуирано раде на помоћи и подршци особама са инвалидитетом и са поносом можемо рећи да је доста тога учињено на отклањању баријера и другим пројектима које олакшавају кретање лицима са инвалидитетом. Ово је речено током састанка код председника Скупштине града проф. др Милета Илића и председнице удружења „Драгана Родић“ са представницима градских управа за Комуналне делатности и за Планирање и изградњу.

Како су истакли представници ових управа, резултати су видљиви а огледају се у око 20 км плочника прилагођених кретању слабовидих особа и броју од око 70 паркинг места у најужем центру града, намењених особама са инвалидитетом. Уз то, градском одлуком, свим инвеститорима се налаже обавеза да поставе наменске рампе на улазима у стамбене и пословне објекте.

Особе са инвалидитетом су свесне да се бољи услови за њихов живот и рад не могу променити преко ноћи, рекла је Драгана Родић и сагласила се да њено удружење и остала удружења која окупљају ова лица, узму активније учешће и иницирају специфичне пројекте или идентификују проблеме.

Када је реч о конкретним активностима, овом приликом је договорено да удружења и ресорне управе почну рад на изради Стратегије Града Ниша за бригу о особама са инвалидитетом. Овакав документ биће неопходан за многе пројекте са којима се може конкурисати за финансијска средства европских фондова. Према речима председника Илића, први такав пројект би могао да буде постављање лифта у згради градске управе, чиме би све службе биле у потпуности приступачне и особама које се тешко крећу или су у инвалидским колицима.

Уз то, већ након овог састанка, биће покренута иницијатива да се најмање један шалтер у Градском услужном центру, ергономски прилагоди странкама са инвалидитетом док ће од ресорних управа бити затражено да наставе са израдом планова за решавање појединачних проблема и даље отклањање преосталих препрека, речено је на састанку у Кабинету председника Скупштине града.