Bez barijera

image_pdfimage_print

150310-sg-osi

Grad Niš i sve njegove institucije kontinuirano rade na pomoći i podršci osobama sa invaliditetom i sa ponosom možemo reći da je dosta toga učinjeno na otklanjanju barijera i drugim projektima koje olakšavaju kretanje licima sa invaliditetom. Ovo je rečeno tokom sastanka kod predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića i predsednice udruženja „Dragana Rodić“ sa predstavnicima gradskih uprava za Komunalne delatnosti i za Planiranje i izgradnju.

Kako su istakli predstavnici ovih uprava, rezultati su vidljivi a ogledaju se u oko 20 km pločnika prilagođenih kretanju slabovidih osoba i broju od oko 70 parking mesta u najužem centru grada, namenjenih osobama sa invaliditetom. Uz to, gradskom odlukom, svim investitorima se nalaže obaveza da postave namenske rampe na ulazima u stambene i poslovne objekte.

Osobe sa invaliditetom su svesne da se bolji uslovi za njihov život i rad ne mogu promeniti preko noći, rekla je Dragana Rodić i saglasila se da njeno udruženje i ostala udruženja koja okupljaju ova lica, uzmu aktivnije učešće i iniciraju specifične projekte ili identifikuju probleme.

Kada je reč o konkretnim aktivnostima, ovom prilikom je dogovoreno da udruženja i resorne uprave počnu rad na izradi Strategije Grada Niša za brigu o osobama sa invaliditetom. Ovakav dokument biće neophodan za mnoge projekte sa kojima se može konkurisati za finansijska sredstva evropskih fondova. Prema rečima predsednika Ilića, prvi takav projekt bi mogao da bude postavljanje lifta u zgradi gradske uprave, čime bi sve službe bile u potpunosti pristupačne i osobama koje se teško kreću ili su u invalidskim kolicima.

Uz to, već nakon ovog sastanka, biće pokrenuta inicijativa da se najmanje jedan šalter u Gradskom uslužnom centru, ergonomski prilagodi strankama sa invaliditetom dok će od resornih uprava biti zatraženo da nastave sa izradom planova za rešavanje pojedinačnih problema i dalje otklanjanje preostalih prepreka, rečeno je na sastanku u Kabinetu predsednika Skupštine grada.

Možda Vas zanima i sledeće...