1

Презентација пројекта организације „ХЕЛП“

150306-help

У великој сали скупштине Града Ниша представљен је пројекат „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији“.

Овај пројекат хуманитарна организација Хелп реализује од маја 2013. године до краја децембра 2016. године, уз донаторску подршку Немачке Владе и Града Ниша. Учешће нашег града је у износу од 125.567 евра.

“Реализацијом дела пројекта који се односи на 2015. годину, пружа се шанса незапосленом становништву Града Ниша да конкурише за грант у опреми вредности 1.200,00 или 2.400,00 евра са којом ће започети мали бизнис и на тај начин обезбедити себи посао, а породици редован извор прихода. Ово је пети пројектни циклус који реализује град Ниш заједно са организацијом ХЕЛП и укупан број корисника грантова у опреми у Нишу је у овом моменту 353”, рекао је градоначелник на отварању презентације.

Општи циљ пројекта је укључивање маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва у друштвени и економски живот земље и смањење сиромаштва међу циљним групама.

Подршка овим циљним групама у Нишу пружа се кроз издавање грантова у опреми просечне вредности 15.000,00 евра.

Запошљавањем кроз развој старт-ап бизниса и предузетништва омогућиће посао за најмање 83 корисника којима ће бити на располагању појединачне донације у вредности од 2.400,00 евра и 1.200,00 евра уз обавезне пословне, стручне обуке и саветовање у процесу оснивања и развоја делатности.
Пријем за амбасадорку Француске

150306-ambfra

У Градској кући данас је приређен пријем за амбасадорку Француске у Србији Кристин Моро.

У сусрету градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића и амбасадорке Моро заједнички је оцењено да ће француски градови и даље развијати дугогодишње пријатељство са Нишом.

Ово је прва званична посета овдашњој градској кући амбасадорке Француске у Београду Кристин Моро, која је однедавно на овој функцији.

У сектору привреде Француска је у Нишу присутна од 2008., када је фирма Кожифер приватизовала предузеће “Мин скретнице”. Сарадња се очекује и у сфери заштите животне средине, јер је Француска заинтересована за учешће у јавно-приватном партнерству нишких комуналних предузећа.

Сарадња је, за сада, најразвијенија у области образовања, културе и спорта, чему је нарочито допринео Француски Институт.

Боравећи у Нишу амбасадорка Француске, поред фабрике Кожифера, посетила је Нишки Универзитет и гимназију Светозар Марковић, где већ годинама постоји одељење у ком заинтересовани ученици могу похађати наставу на француском и српском језику. Сва та разноликост, како је закључила, добра је основа за унапређење даље сарадње.