1

Сарадња аеродрома „Никола Тесла“ и „Константин велики“

150226-aerodrom

Представници београдског аеродрома “Никола Тесла” предали су нишком аеродрому опрему за рад и договорили се да запослени из нишке ваздушне луке буду на пракси код колега у Београду.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић и вршилац дужности нишког аеродрома “Константин Велики” Владица Ђурђановић рекли су да је ово наставак раније започете пословно-техничке сарадње са београдским аеродромом и да ће добијена опрема подићи безбедности нишког аеродрома. Контигент добијене опреме садржи возило за вучу, виљушкар, возило за одлеђивање, подметаче за авионе, 35 радио станица и друго.

Вредност помоћи београдског аеродрома нишком у последње четири године износи око 300 милиона динара у новцу и опреми, речено је на конференцији за новинаре.

Генерални директор београдског аеродрома Саша Влаисављевић је рекао да је у Ниш дошао са сарадницима и да ће данас видети шта је нишком аеродрому потребно још од опреме која би се нашла у следећој испоруци помоћи како би нишки аеродром што спремније дочекао следећу сезону.

Нискобуџетна компанија Визер крајем јуна летеће из Ниша за Малме и Базел и на нишком аеродрому очекују да за четири месеца буде превезено више од 30.000 путника.

Капацитет нишког аеродрома тренутно је 100.000 путника годишње или два лета дневно, па би тај капацитет био попуњен уколико би та нискобуџетна компанија летела током целе године.




Пријем представника аеродрома Никола Тесла

150226-gkant

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, са својим тимом састао се са представницима међународног аеродрома Никола Тесла у Градској кући. На састанку је било речи да два највећа међународна аеродрома у Србији, Никола Тесла и Константин Велики подигну сарадњу на виши ниво. Из Београда је допремљен контингент техничке опреме која ће побољшати безбедност нишког аеродрома а потписан је и Споразум о обуци свих запослених. Циљ сарадње са аеродромом Никола Тесла који прошлу сезону завршава са најбољим пословним резултатом у историји, јесте да Нишки аеродром Константин Велики буде спреман за предстојећу летњу туристичку сезону.




Насеље Никола Тесла добило обданиште „Пахуљица“

150304-obdaniste

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић отворио је обданиште „Пахуљица“ у насељу Никола Тесла које ће моћи да брине и васпитава око 265 малишана у оквиру 10 васпитних група. Радове су са по 40 милиона динара финансирали град Ниш и држава преко НИП-а. Тренутно је 130 малишана нашло своје нове другаре у овом вртићу.




Скуп привредника и научно-истраживачких установа

150225-privredniciНишки кластер напредних технологија и УСАИД пројекат одрживог локалног развоја организовали су скуп на којем је било речи о значају заједничког деловања образовне, научно-истраживачке и пословне заједнице нишког региона.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је приликом отварања да је “циљ оваквог скупа промовисање свести о значају иновација и конкуретности малих и средњих предузећа и први је од четири који ће бити одржани у преостала три велика центра у Србији у Крагујевцу, Новом Саду и наравно Београду.

Премошћавање јаза науке и бизниса један је од кључних задатака оваквих скупова, јер званични подаци показују да је једна од великих слабости када је у питању наступ на иностарном тржишту малих и средњих предузећа управо слаба повезаност са научно-истраживачким институцијама.

Генерација нових иновативних пројеката и јачање истраживања и развоја један је од модела како освежити сарадњу науке и бизниса уз наравно размену искустава и успешних примера”, рекао је градоначелник.

Овакви скупови имају задатак и да промовишу предузетништво у целини, али и да помогну јачању веза између научних установа и привредника.

Не смемо занемарити чињеницу да у данашњем свету ИТ и високе технологије представљају покретачку снагу развоја. Наш регион је означен као регија са инжењерском културом, па самим тим постоји огроман потенцијал и могућност за успех.




Неговање традиције

150225-negovanjetradicijeНиш је у протекле две године имао прилику да буде у средишту обележавања неколико веома значајних историјских датума. Почев од обележавања Миланског едикта па до 100. годишњице Првог светског рата и доношења „Нишке декларације“, које су град Ниш и његове институције обележили на веома достојанствен начин.

Ово је истакнуто приликом данашњег пријема у Кабинету председника Скупштине града, проф. др Милета Илића за представнике Друштва за неговање слободарских традиција.

Посебан повод за овај сусрет јесте недавно објављивање репринта познатог манифеста др Арчибалда Рајса – Чујте Срби, које је ово друштво штампало у 500 примерака.

Мање је познато да је др Рајс, своју историјску мисију започео званичним састанком са председником краљевске владе Николом Пашићем управо у Нишу, одакле је започео обилазак делова Србије у којима су почињени ратни злочини током Првог светског рата.

Иначе, како је речено овом приликом, поруке Арчибалда Рајса и његове добронамерне критике нашег менталитета, актуелни су и данас а Друштво за неговање слободарских традиција планира да уз ову књигу, ускоро објави и његов лични дневник који је водио од доласка у Србију да краја рата новембра 1914. године.




Отворен 11. Светосавски сајам књига

150226-svsavsajam-00

У Галерији Србија, до 4. марта биће отворен 11. Светосавски сајам. На овогодишњем сајму присутно је 50 излагача из Србије.

Сајам су свечано отворила два доктора, доктор Перишић и познати рокер Ненад Јанковић алијас ДР Неле Карајлић.

“Иако живимо у време савремених технологија и компјутера, доказ да писана реч никада не излази из моде је и мноштво љубитеља књиге у галерији Србија”, рекао је Градоначелник.




Дограђена школа у Мрамору

150225-desanka-maksimovic

Данас је у Мрамору свечано отворен дограђени део истуреног одељења школе “Десанка Максимовић” из Чокота. Од наредне школске године основци из Мрамора, Мраморског потока и Лалинских појата наставу ће похађати у две нове учионице опремљене најсавременијом опремом и училима. До сада су деца из ових села од петог до осмог разреда путовала у школу до 4 km удаљеног Чокота. Ова заједничка инвестиција НИП-а и Града Ниша вредна је 20 милиона динара и у многоме ће олакшати школске дане деци из Мрамора и околних села.




Приближава се истек рока за пријаву на НИС-ов конкурс „Заједници заједно“

150225-nis-zajednicizajednoКомпанија НИС подсећа све грађане партнерских градова и општина (Београд, Нови Сад, Панчево, Кикинда, Зрењанин, Нови Бечеј, Житиште, Кањижа , Србобран, Чачак и Ниш) да 26. фебруара истиче рок за пријаву на НИС-ов конкурс „Заједници заједно“, којим компанија подржава развој локалних заједница. Сви заинтересовани могу поднети своје предлоге путем мејла, на адресу zajednicizajedno@nis.eu или попунити пријаву на сајту www.zajednicizajedno.nis.eu.

НИС је 3. фебруара потписао споразуме о сарадњи са наведеним локалним заједницама у Србији и тиме наставио да подржава иницијативу локалног становништва за побољшање услова живота у овим општинама и градовима.

На конкурс се могу пријавити установе и непрофитна удружења са пројектима из области спорта, културе, науке, заштите животне средине и помоћи социјално угроженим категоријама. О избору пројекта ће одлучивати комисија, коју ће чинити представници НИС-а, локалних власти, као и локалне угледне личности. Од ове године, уводи се и гласање локалног становништва путем интернета за пројекте у њиховом граду, тј. општини.

Конкурс „Заједници заједно“ осмишљен је са циљем унапређења квалитета живота у локалним заједницама у којима компанија остварује своју пословну делатност. Кроз програм подршке локалној заједници, НИС је од 2009. године помогао реализацију више од 600 пројеката, у које је уложено готово 800 милиона динара.

Јавни конкурс „Заједници заједно“ је отворен од од 5. фебруара до 26. фебруара, а резултати ће бити објављени до 8. маја 2015. године.




Град Ниш на 37. Међународном сајму туризма у Београду

150224-ton37-02

Туристичка организација Ниш је и ове године у сарадњи са Регионалном привредном комором Ниш и ЈП Аеродром Ниш учествовала и била један од 1000 самосталних излагача на 37. Међународном сајму туризма у Београду од 19. до 22. фебруара 2015. године.

Београдски Сајам туризма, који је од 2003. године, члан Европске асоцијације туристичких пословних сајмова – ЕТТФА и Светске асоцијације туристичких пословних сајмова – ИТТФА, је највећа туристичка манифестација у земљи и југоисточној Европи.

Поред стандардног излагања и понуде у виду туристичко-пропагандног материјала, ТОН је за све посетиоце припремио и упознавање са духом старог Ниша, који су посетиоци могли да доживе на самом штанду кроз перформансе глумаца СКЦ-а, музичара Оливера Катића, као и сликањем у типичном амбијенту старог Ниша.

На гастро туристичкој промоцији „VISIT NIŠ“, Туристичка организација Ниш је наступила заједно са нишким аеродромом „Константин Велики“ и винаријом „Малча“. Фокус промоције био на туристичкој понуди града, предстојећим манифестацијама, авио линијама за Базел и Малме и винском туризму.




122. седница Градског већа

Градска кућа у НишуНа 122. седници Градског већа усвојено је решење којим Град Ниш прихвата учешће у суфинансирању пројекта треће фазе Народне кухиње. У овом пројекту град учествује са око 55 млиона динара и ова средства намењена су исхрани нешто мање од хиљаду најугроженијих Нишлија који су пријавлљени за коришћење народне кухиње.

Усвојен је и програм за коришћење средстава из буџетског фонда за заштиту животне средине за 2015. годину у износу од око 144 милиона динара. Већници су усвојили и извештај о раду Комисије за подстицај развоја талентованих ученика и студената, за ову намену Град Ниш је у 2014. години издвојио нешто преко 20 милиона динара.

Министарство државне управе и локалне самоуправе наложило је градским властима, да из локалне администрације, која подразумева запослене и у градској, али и у општинским управама, због рационализације и мера штедње, буде отпуштено 6 одсто од укупног броја радника.

Према речима заменика градоначелника Љубивоја Славковића, који је председавао седницом Градског већа, подаци показују да у градској управи трентуно ради 854 радника, од којих је 65 на повремено привременим пословима, а да је у градским општинама запослено око 300 људи, тако да рачуница показује да је око педесетак радника вишак. Међутим, према рећима заменика Славковића, град ће покушати да рационализацију уради најбезболније што може.

Мере штедње и рационализација кадра предвиђа и смањење запослених у јавним предузећима рекао је Славковић, али она још нису доставила своје предлоге, иако крајњи рок истиче за неколико дана.