Неговање традиције

image_pdfimage_print

150225-negovanjetradicijeНиш је у протекле две године имао прилику да буде у средишту обележавања неколико веома значајних историјских датума. Почев од обележавања Миланског едикта па до 100. годишњице Првог светског рата и доношења „Нишке декларације“, које су град Ниш и његове институције обележили на веома достојанствен начин.

Ово је истакнуто приликом данашњег пријема у Кабинету председника Скупштине града, проф. др Милета Илића за представнике Друштва за неговање слободарских традиција.

Посебан повод за овај сусрет јесте недавно објављивање репринта познатог манифеста др Арчибалда Рајса – Чујте Срби, које је ово друштво штампало у 500 примерака.

Мање је познато да је др Рајс, своју историјску мисију започео званичним састанком са председником краљевске владе Николом Пашићем управо у Нишу, одакле је започео обилазак делова Србије у којима су почињени ратни злочини током Првог светског рата.

Иначе, како је речено овом приликом, поруке Арчибалда Рајса и његове добронамерне критике нашег менталитета, актуелни су и данас а Друштво за неговање слободарских традиција планира да уз ову књигу, ускоро објави и његов лични дневник који је водио од доласка у Србију да краја рата новембра 1914. године.

You may also like...