1

Скуп привредника и научно-истраживачких установа

150225-privredniciНишки кластер напредних технологија и УСАИД пројекат одрживог локалног развоја организовали су скуп на којем је било речи о значају заједничког деловања образовне, научно-истраживачке и пословне заједнице нишког региона.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је приликом отварања да је “циљ оваквог скупа промовисање свести о значају иновација и конкуретности малих и средњих предузећа и први је од четири који ће бити одржани у преостала три велика центра у Србији у Крагујевцу, Новом Саду и наравно Београду.

Премошћавање јаза науке и бизниса један је од кључних задатака оваквих скупова, јер званични подаци показују да је једна од великих слабости када је у питању наступ на иностарном тржишту малих и средњих предузећа управо слаба повезаност са научно-истраживачким институцијама.

Генерација нових иновативних пројеката и јачање истраживања и развоја један је од модела како освежити сарадњу науке и бизниса уз наравно размену искустава и успешних примера”, рекао је градоначелник.

Овакви скупови имају задатак и да промовишу предузетништво у целини, али и да помогну јачању веза између научних установа и привредника.

Не смемо занемарити чињеницу да у данашњем свету ИТ и високе технологије представљају покретачку снагу развоја. Наш регион је означен као регија са инжењерском културом, па самим тим постоји огроман потенцијал и могућност за успех.




Неговање традиције

150225-negovanjetradicijeНиш је у протекле две године имао прилику да буде у средишту обележавања неколико веома значајних историјских датума. Почев од обележавања Миланског едикта па до 100. годишњице Првог светског рата и доношења „Нишке декларације“, које су град Ниш и његове институције обележили на веома достојанствен начин.

Ово је истакнуто приликом данашњег пријема у Кабинету председника Скупштине града, проф. др Милета Илића за представнике Друштва за неговање слободарских традиција.

Посебан повод за овај сусрет јесте недавно објављивање репринта познатог манифеста др Арчибалда Рајса – Чујте Срби, које је ово друштво штампало у 500 примерака.

Мање је познато да је др Рајс, своју историјску мисију започео званичним састанком са председником краљевске владе Николом Пашићем управо у Нишу, одакле је започео обилазак делова Србије у којима су почињени ратни злочини током Првог светског рата.

Иначе, како је речено овом приликом, поруке Арчибалда Рајса и његове добронамерне критике нашег менталитета, актуелни су и данас а Друштво за неговање слободарских традиција планира да уз ову књигу, ускоро објави и његов лични дневник који је водио од доласка у Србију да краја рата новембра 1914. године.




Отворен 11. Светосавски сајам књига

150226-svsavsajam-00

У Галерији Србија, до 4. марта биће отворен 11. Светосавски сајам. На овогодишњем сајму присутно је 50 излагача из Србије.

Сајам су свечано отворила два доктора, доктор Перишић и познати рокер Ненад Јанковић алијас ДР Неле Карајлић.

“Иако живимо у време савремених технологија и компјутера, доказ да писана реч никада не излази из моде је и мноштво љубитеља књиге у галерији Србија”, рекао је Градоначелник.




Дограђена школа у Мрамору

150225-desanka-maksimovic

Данас је у Мрамору свечано отворен дограђени део истуреног одељења школе “Десанка Максимовић” из Чокота. Од наредне школске године основци из Мрамора, Мраморског потока и Лалинских појата наставу ће похађати у две нове учионице опремљене најсавременијом опремом и училима. До сада су деца из ових села од петог до осмог разреда путовала у школу до 4 km удаљеног Чокота. Ова заједничка инвестиција НИП-а и Града Ниша вредна је 20 милиона динара и у многоме ће олакшати школске дане деци из Мрамора и околних села.




Приближава се истек рока за пријаву на НИС-ов конкурс „Заједници заједно“

150225-nis-zajednicizajednoКомпанија НИС подсећа све грађане партнерских градова и општина (Београд, Нови Сад, Панчево, Кикинда, Зрењанин, Нови Бечеј, Житиште, Кањижа , Србобран, Чачак и Ниш) да 26. фебруара истиче рок за пријаву на НИС-ов конкурс „Заједници заједно“, којим компанија подржава развој локалних заједница. Сви заинтересовани могу поднети своје предлоге путем мејла, на адресу zajednicizajedno@nis.eu или попунити пријаву на сајту www.zajednicizajedno.nis.eu.

НИС је 3. фебруара потписао споразуме о сарадњи са наведеним локалним заједницама у Србији и тиме наставио да подржава иницијативу локалног становништва за побољшање услова живота у овим општинама и градовима.

На конкурс се могу пријавити установе и непрофитна удружења са пројектима из области спорта, културе, науке, заштите животне средине и помоћи социјално угроженим категоријама. О избору пројекта ће одлучивати комисија, коју ће чинити представници НИС-а, локалних власти, као и локалне угледне личности. Од ове године, уводи се и гласање локалног становништва путем интернета за пројекте у њиховом граду, тј. општини.

Конкурс „Заједници заједно“ осмишљен је са циљем унапређења квалитета живота у локалним заједницама у којима компанија остварује своју пословну делатност. Кроз програм подршке локалној заједници, НИС је од 2009. године помогао реализацију више од 600 пројеката, у које је уложено готово 800 милиона динара.

Јавни конкурс „Заједници заједно“ је отворен од од 5. фебруара до 26. фебруара, а резултати ће бити објављени до 8. маја 2015. године.