1

Град Ниш на 37. Међународном сајму туризма у Београду

150224-ton37-02

Туристичка организација Ниш је и ове године у сарадњи са Регионалном привредном комором Ниш и ЈП Аеродром Ниш учествовала и била један од 1000 самосталних излагача на 37. Међународном сајму туризма у Београду од 19. до 22. фебруара 2015. године.

Београдски Сајам туризма, који је од 2003. године, члан Европске асоцијације туристичких пословних сајмова – ЕТТФА и Светске асоцијације туристичких пословних сајмова – ИТТФА, је највећа туристичка манифестација у земљи и југоисточној Европи.

Поред стандардног излагања и понуде у виду туристичко-пропагандног материјала, ТОН је за све посетиоце припремио и упознавање са духом старог Ниша, који су посетиоци могли да доживе на самом штанду кроз перформансе глумаца СКЦ-а, музичара Оливера Катића, као и сликањем у типичном амбијенту старог Ниша.

На гастро туристичкој промоцији „VISIT NIŠ“, Туристичка организација Ниш је наступила заједно са нишким аеродромом „Константин Велики“ и винаријом „Малча“. Фокус промоције био на туристичкој понуди града, предстојећим манифестацијама, авио линијама за Базел и Малме и винском туризму.




122. седница Градског већа

Градска кућа у НишуНа 122. седници Градског већа усвојено је решење којим Град Ниш прихвата учешће у суфинансирању пројекта треће фазе Народне кухиње. У овом пројекту град учествује са око 55 млиона динара и ова средства намењена су исхрани нешто мање од хиљаду најугроженијих Нишлија који су пријавлљени за коришћење народне кухиње.

Усвојен је и програм за коришћење средстава из буџетског фонда за заштиту животне средине за 2015. годину у износу од око 144 милиона динара. Већници су усвојили и извештај о раду Комисије за подстицај развоја талентованих ученика и студената, за ову намену Град Ниш је у 2014. години издвојио нешто преко 20 милиона динара.

Министарство државне управе и локалне самоуправе наложило је градским властима, да из локалне администрације, која подразумева запослене и у градској, али и у општинским управама, због рационализације и мера штедње, буде отпуштено 6 одсто од укупног броја радника.

Према речима заменика градоначелника Љубивоја Славковића, који је председавао седницом Градског већа, подаци показују да у градској управи трентуно ради 854 радника, од којих је 65 на повремено привременим пословима, а да је у градским општинама запослено око 300 људи, тако да рачуница показује да је око педесетак радника вишак. Међутим, према рећима заменика Славковића, град ће покушати да рационализацију уради најбезболније што може.

Мере штедње и рационализација кадра предвиђа и смањење запослених у јавним предузећима рекао је Славковић, али она још нису доставила своје предлоге, иако крајњи рок истиче за неколико дана.