Конференција „Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“

image_pdfimage_print

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Службе за послове Градоначелника Града Ниша, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и „Медиа и реформ центар“ Ниш, под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, позивају на учешће у конференцији стваралаца из дијаспоре и матице на тему:

„Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“.

Конференција ће се одржати од 15. до 17. маја 2015. године у Нишу, а њен циљ је повећање видљивости српских стваралаца у дијаспори и јачање њиховог положаја у заједницама у којима живе и раде, а такође и стварање механизама за успостављање институционалне сарадње између појединаца и удружења у дијаспори и Србији.

Конференција ће садржати четири панела:

  1. Академска сарадња између дијаспоре и матице
  2. Медијска слика у дијаспори
  3. Допринос удружења грађана и невладиног сектора побољшању слике Срба у дијаспори
  4. Историја и култура у књижевности на српском језику у дијаспори

Критеријум за све учеснике је бављење једном од наведених области: уметничким радом, академским радом, новинарством или радом у оквиру цивилног сектора, док су додатни критеријуми за учеснике из дијаспоре:

  1. живот у дијаспори
  2. активност у српској заједници

Овом приликом, молимо удружења у расејању да кандидују представнике који би учествовали у конференцији.

Свим учесницима биће обезбеђена исхрана, док ће учесницима из дијаспоре бити обезбеђен и смештај. Учесници ће добити сертификате Филозофског Факултета у Нишу, као и почасна признања Града Ниша за допринос у јачању положаја Срба у дијаспори.

Рок за пријаву је 15. март 2015. године, а сви заинтересовани треба да пошаљу мејл са информацијама о кандидату и његовом раду на dijaspora.ni@gmail.com.

Пријава за учеснике из дијаспоре
Пријава за учеснике из Републике Србије

Теме које садрже говор мржње, дискриминације и политичке садржаје неће бити уважене. За све додатне информације можете контактирати Канцеларију за сарадњу са дијаспором Града Ниша наdijaspora.ni@gmail.com и путем телефона +381 18 520 509.

You may also like...