Dan socijalne pravde

image_pdfimage_print

150219-dan-socijalne-pravdeU svetu se 20. februara obležava Svetski dan socijalne pravde, koji je Generalna skupština UN ustanovila novembra 2007. godine, kako bi ujedinila napore država u suočavanju sa siromaštvom i stvaranju jednakih šansi za sve.

Principi solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti, kako u našoj zemlji, tako i između drugih zemalja, jedan od ključnih detalja u izgradnji društva koje će prepoznati socijalne potrebe svakog pojedinca.

Grad Niš se redovno uključuje u akcije koje organizuju pojedinci i nevladine organizacije, a koje za cilj imaju dosledno sprovođenje principa socijalne pravde, koja mora podjednako da važi za sve građane.

Kako se navodi na sajtu UN, vlade država su se obavezale da će napraviti okvir za akcije za unapređenje socijalne pravde na “nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou” kako bi bilo formirano “društvo za sve”. Na sajtu se između ostalog navodi i da “društvo za sve” mora biti bazirano na socijalnoj pravdi i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Možda Vas zanima i sledeće...