1

Састанак представника Европске банке за реконструкцију и развој са челницима Града

150219-ebrdiГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и заменик градоначелника Љубивоје Славковић примили су представнике Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД). Током разговора било је речи о комуналним инфраструктурним капиталним инвестицијама које би у будућности могле бити реализоване у нашем граду. ЕБРД је у Србији од 2001. инвестирала око 3,8 милијарде евра, а само у прошлој години подржала је 24 пројекта са око 450 милиона евра.




У сусрет финалном турниру Купа Радивоја Кораћа

Све је спремно за финални турнир Купа Радивоја Кораћа који ће се од 19. до 22. фебруара одржати у Нишу. Град на Нишави биће сведок борбе за трофеј у најмасовнијем такмичењу рекордни 11. пут, а шести пут од кад се наши најбољи клубови надмећу за престижни пехар Жућкове левице. Рачунајући СФРЈ, СРЈ и СЦГ, ово ће бити јубиларно 50. такмичење националног Купа, тринаесто од кад носи име Куп Радивоја Кораћа. И овог пута ће се за трофеј борити осам екипа, четири из АБА (Црвена звезда Телеком, Партизан НИС, Мега Лекс и Металац Фармаком) и четири и КЛС шампионата (Константин, Вршац Swisslion, Војводина Србијагас и ФМП).

Град Ниш познат је по гостопримству, а дворана “Чаир” по изузетној атмосфери. Празник кошарке у Нишу може да почне, а најбољи нека освоји Жућкову левицу.

Раније су одређени термини одигравања свих утакмица финалног турнира Купа Радивоја Кораћа који ће се од 19. до 22. фебруара одржати у Нишу.

Први ће на терен нишке дворане “Чаир” истрчати кошаркаши Металац Фармакома и Вршца Сwисслион у чевртак 19. фебруара од 17:00 часова, док ће се истог дана од 21:00 састати Партизан НИС и Војводина Србијагас. У петак 20. фебруара најпре ће снаге одмерити Мега Лекс и ФМП (17:00), док се у вечерњем термину (21:00) састају Црвена звезда Телеком и Константин.

Полуфинални дуели играће се 21. фебруара у терминима од 18:30 и 21:00 час, док је финална утакмица Купа Радивоја Кораћа заказана за недељу 22. фебруара у 17:00 часова.




Дан социјалне правде

150219-dan-socijalne-pravdeУ свету се 20. фебруара облежава Светски дан социјалне правде, који је Генерална скупштина УН установила новембра 2007. године, како би ујединила напоре држава у суочавању са сиромаштвом и стварању једнаких шанси за све.

Принципи солидарности, једнакости и равноправности, како у нашој земљи, тако и између других земаља, један од кључних детаља у изградњи друштва које ће препознати социјалне потребе сваког појединца.

Град Ниш се редовно укључује у акције које организују појединци и невладине организације, а које за циљ имају доследно спровођење принципа социјалне правде, која мора подједнако да важи за све грађане.

Како се наводи на сајту УН, владе држава су се обавезале да ће направити оквир за акције за унапређење социјалне правде на “националном, регионалном и међународном нивоу” како би било формирано “друштво за све”. На сајту се између осталог наводи и да “друштво за све” мора бити базирано на социјалној правди и поштовању људских права и основних слобода.




Конференција „Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Службе за послове Градоначелника Града Ниша, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и „Медиа и реформ центар“ Ниш, под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, позивају на учешће у конференцији стваралаца из дијаспоре и матице на тему:

„Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори“.

Конференција ће се одржати од 15. до 17. маја 2015. године у Нишу, а њен циљ је повећање видљивости српских стваралаца у дијаспори и јачање њиховог положаја у заједницама у којима живе и раде, а такође и стварање механизама за успостављање институционалне сарадње између појединаца и удружења у дијаспори и Србији.

Конференција ће садржати четири панела:

  1. Академска сарадња између дијаспоре и матице
  2. Медијска слика у дијаспори
  3. Допринос удружења грађана и невладиног сектора побољшању слике Срба у дијаспори
  4. Историја и култура у књижевности на српском језику у дијаспори

Критеријум за све учеснике је бављење једном од наведених области: уметничким радом, академским радом, новинарством или радом у оквиру цивилног сектора, док су додатни критеријуми за учеснике из дијаспоре:

  1. живот у дијаспори
  2. активност у српској заједници

Овом приликом, молимо удружења у расејању да кандидују представнике који би учествовали у конференцији.

Свим учесницима биће обезбеђена исхрана, док ће учесницима из дијаспоре бити обезбеђен и смештај. Учесници ће добити сертификате Филозофског Факултета у Нишу, као и почасна признања Града Ниша за допринос у јачању положаја Срба у дијаспори.

Рок за пријаву је 15. март 2015. године, а сви заинтересовани треба да пошаљу мејл са информацијама о кандидату и његовом раду на dijaspora.ni@gmail.com.

Пријава за учеснике из дијаспоре
Пријава за учеснике из Републике Србије

Теме које садрже говор мржње, дискриминације и политичке садржаје неће бити уважене. За све додатне информације можете контактирати Канцеларију за сарадњу са дијаспором Града Ниша наdijaspora.ni@gmail.com и путем телефона +381 18 520 509.