1

Обележен дан пробоја логора на Црвеном крсту

150212-logor-ck-03
150212-logor-ck-02
150212-logor-ck-01
150212-logor-ck-05
150212-logor-ck-04
150212-logor-ck-06
150212-logor-ck-08
150212-logor-ck-07

У логору на Црвеном крсту обележена је 73. годишњица бекства логораша. Венце на спомен обележје положили су представници Града Ниша, Војске, Полиције, представници Субнора и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Претходно су свештеници нишке епархије одржали парастос родољубима кои су страдали у овом логору, а затим је преживели логораш Владимир Јовановић евоцирао успомене на тешке дане проведене на Црвеном крсту.

У име Града Ниша присутнима се обратио градски већник проф. др Јован Стојковић који је рекао да се “грађани Ниша већ неколико деценија окупљају на овом месту поноса и пркоса, али и подсећања на то колико људско безумље може да оде далеко и проузрокује велику несрећу за читаво човечанство.

Ово је место тишине и опомене, тишине јер у миру и са пијететом одајемо почаст онима који су положили своје животе, а опомене, јер је дужност свих нас да својим понашањем и залагањем не дозволимо да се понови историја инспирисана мрачном идеологијом о расним, верским и културолошким разликама” рекао је проф. Стојковић.

Спомен комплекс на Црвеном крсту важан је део културно историјске понуде Ниша, а под надзором Завода за заштиту споменика и Народног Музеја у Нишу, и град ће пружити пуну подршку свим настојањима да се историјско наслеђе града очува, јер се једнако поносимо најранијим историјским наслеђем и новијом историјом која обухвата време другог светског рата и антифашистичке борбе. Обнављање сталне изложбене поставке такође је важан сегмент рада овог историјског комплекса како би се управо нови нараштаји на прави начин упознали са ониме што се дешавало на овом стратишту.