1

Представници Града Ниша и “МИН Локомотива” у Министарству привреде

150210-ministarstvo-poljoprivrede

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић изјавио је данас, после разговора са представницима “МИН Локомотива” и Града Ниша, да држава неће одустати од свог концепта стечаја 188 предузећа међу којима је и ова нишка фабрика.

Стевановић је након разговора у Министарству привреде у изјави за Тањуг рекао да ће наредни састанак са представницима “МИН Локомотива” бити одржан у Нишу наредне седмице и изразио уверење да ће тада ће се тада доћи до коначног договора.

“Имали смо тежак и напоран састанак са представицима Локомотиве из Ниша. Мислим да смо отклонили недоумице које су постојале и да више нема неразумевања око стања и стастуса ове фирме”, рекао је он и додао да “ова прича” није завршена.

Опредељење државе је, истакао је, да се од задатог концепта не одустаје, те да се жели ставити тачка на нешто што је наслеђено из претходних 15 година.

“Процес приватизације и стечаја треба привести крају како би се на најбољи могући начин сагледао положај радника кроз социјалне програме и отпремнине”, рекао је Стевановић.

Сматра и да предузећа која производе губитке треба понудити потенцијалним купцима који би могли да их врате у функцију од чега би, како је рекао, држава коначно имала неку корист.

“Није било једноставно, али мислим да смо успели да убедимо представнике ове компаније да држава има најбољу намеру и мислим да је њихова перцепција била донекле погрешна. Мислим и да ћемо идуће недеље постићи договор и да се више о томе неће причати”, уверен је Стевановић.

На састанку је, каже, анализирано и то шта значе државне гаранције за пословање фирме и за државу, односно како се оне рефлектује на потенцијални стечај или процес приватизације.

“Мислим да су представници Локомотиве добар део те приче прихватили, да су разумни и рационални и да се нећемо емотивно одређивати према гаранцијама и послу него да ћемо водити рачуна да највећи бенефит извучмо за раднике и фирму ставилно у што је могуће реалније оквире”, рекао је Стевановић.

Упитан шта мисли о штрајку радника “МИН Локомотиве”, Стевановић је рекао да за тим нема потребе иако је то њихово право.

“Констатовлаи смо и прихваћено је да штрајк ником ништа добро неће донети и да на такав начин од државе не може ништа да се изнуди, јер је држава почела да ради оно што сматра да је најбоље за раднике и фирму”, закључио је Стевановић.