Poseta atašea Ambasade Austrije

image_pdfimage_print

20150204_120748

Ataše za integracije Ambasade Austrije u Beogradu mr Belma Coković, bila je gost u Gradskoj kući. Tom prilikom  predstavljene su joj ideje moguće saradnje između austrijskih institucija i organa lokalne samouprave i gradskih ustanova Niša.

Načelnica Službe za poslove Gradonačelnika Grada Niša Sanja Milijić-Milojković, upoznala je gošću sa radom Službe kojom rukovodi, srodnim odsecima i aktuelnim projektima, da bi o konkretnim aktivnostima potom govorili predstavnici Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Kancelarije za mlade Grada Niša.

U ime Kancelarije za saradnju sa dijasporom, Ivan Kalauzović je prezentovao dosadašnje rezultate iz delokruga rada ove institucije, posebno servisa “Virtuelni matičar za dijasporu” i projekta “Skajp časovi srpskog jezika”, namenjenih našoj emigraciji širom sveta, zatim o segmentima delovanja Kancelarije, dosadašnjim uspesima i pojedinačnim slučajevima međuinstitucionalne saradnje. Ataše Coković je u par navrata naglasila kako se o aktivnostima Kancelarije i te kako čulo, van Niša i van Srbije, te izrazila spremnost za realizaciju zajedničkih projekata.

20150204_120805Mija Petrović, šef Kancelarije za mlade, predstavio je konstruktivne predloge pomoći za integraciju mladih koji su već otišli iz Srbije, ili nameravaju da odu, da studiraju ili rade, putem seminara koje bi ataše Coković, u saradnji ovdašnjim lingvističkim centrima, držala mladima ne samo iz našeg grada, već i iz svih gradova južno od Beograda. Ataše ambasade Austrije je iskoristila ovaj predlog i da ukaže na činjenicu da su Austriji vrlo često potrebni ljudi sa zanimanjima koja su u toj zemlji deficitarna, a u Srbiji su na ivici iščeznuća, te da je jezik vrlo bitna komponenta koja doprinosi zaposlenju. Kao i sertifikaciji nemačkog jezika za austrijsko govorno područije u Nišu, kako je to primer u nekoliko gradova u Srbiji.

Uz rezime planova za uspostavljanje buduće saradnje i pozitivan epilog susreta, predstavnici Grada Niša su se do sledećeg susreta pozdravili sa atašeom austrijske ambasade.

Možda Vas zanima i sledeće...