Poseta ambasadora Austrije

ambasador austrije

Ambasador Austrije u Srbiji Njegova Ekselencija dr Johanes Ajgner, posetio je Grad Niš i tom prilikom sastao se sa gradonačelniikom Niša prof. dr Zoranom Perišićem u Gradskoj kući.

Ambasador Austrije dr Ajgner najavio je osnivanje počasnog konzulata ove srednjoevropske države u Nišu, koji bi pomogao jačanju prijateljskih odnosa i stvorio dobre osnove za unapređenje privredne i kulturne saradnje ovog regiona sa Austrijom.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić  podržao je ideju o osnivanju počasnog konzulata Austrije u Nišu.

“Želimo da unapredimo saradnju sa prijateljskom Austrijom i jedan od koraka ka ostvarivanju ovog cilja biće osnivanje počasnog konzulata u Nišu. Ovo će biti peti počasni konzulat u našem gradu, a prilikom imenovanja počasnog konzula rukovodićemo se pre svega privrednim interesima grada, pa je realno očekivati da mesto počasnog konzula Austrije u Nišu zauzme istaknuta ličnost iz oblasti privrede.“ rekao je gradonačelnik Perišić.

20150204_120304Tokom razgovora bilo je i reči o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, jer veliki broj ljudi iz ovog dela Srbije ima rođačke ili poslovne veze sa Austrijom, pa bi ukoliko postoji ekonomska opravdanost bilo veoma značajno da se uspostavi vazdušni saobraćaj iz Niša ka Beču ili eventualno prestonici slovačke Bratislavi, koja se nalazi blizu austrijskog glavnog grada.