NIS i u 2015. nastavlja da podržava razvoj lokalnih zajednica

150203-nisPotpisivanjem sporazuma sa deset opština i gradova u kojima NIS ostvaruje delatnost, započeo je proces raspodele sredstava kroz sistem javnog konkursa. Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a i predstavnici deset gradova i opština u Srbiji potpisali su sporazume o strateškoj saradnji na osnovu kojih će NIS nastaviti da ulaže u razvoj lokalnih zajednica kroz program „Zajednici zajedno“.

Prema potpisanim sporazumima, za najbolje projekte sa teritorija Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Niša, Čačka, Kikinde, Kanjiže, Novog Bečeja, Srbobrana i Žitišta NIS će izdvojiti više od 90 miliona dinara.

Ispred Grada Niša potpisivanju sporazuma prisustvovao je član Gradskog veća Milan Pešić.

NIS već sedmu godinu zaredom sprovodi program podrške lokalnoj zajednici, na koji mogu da se prijave ustanove i neprofitna udruženja sa projektima iz oblasti sporta, kulture, nauke, zaštite životne sredine i pomoći socijalno ugroženim kategorijama.

Od 2009. godine NIS je realizovao više od 600 projekata koji su odabrani sa ciljem da doprinesu poboljšanju svakodnevnog života u lokalnoj zajednici. U ove projekte NIS je do sada uložio gotovo 800 miliona dinara.

Za proteklih šest godina, u projekte na teritoriji Grada Niša uloženo je 60 miliona dinara, a od kada se sredstva raspodeljuju putem Javnog konkursa “Zajednici zajedno”, kroz program je podržano preko 30 projekata.

O izboru projekata odlučuje komisija, koju čine predstavnici NIS-a, lokalnih samouprava, kao i ugledne ličnosti iz lokalnih zajednica. Ono što je novina u ovogodišnjem izboru projekata je uvođenje mogućnosti glasanja lokalnog stanovništva putem interneta za po jedan projekat u njihovom gradu, tj. opštini. Takođe, ove godine mogućnost da se uključe u program imaće i institucije od društvenog značaja jer je prioritet ovogodišnjeg konkursa podizanje kvaliteta projekata. Inače, podnosioci projekata mogu da apliciraju samo sa jednim predlogom.

Javni konkurs će trajati od 5. februara do 26. februara i sva udruženja građana i druge ustanove iz 10 lokalnih zajednica i grada Beograda koji se pridružio programu prošle godine, moći će da konkurišu sa projektima iz oblasti sporta, kulture, zaštite životne sredine, nauke i pomoći socijalno ugroženim grupama. Uslovi i propozicije javnog konkursa biće objavljeni na sajtu www.zajednicizajedno.nis.eu, a zainteresovani mogu slati svoje predloge na mejl adresu zajednicizajedno@nis.eu ili se prijaviti na sajtu. Rezultati konkursa će biti objavljeni do 8. maja 2015. godine.