Održana 119. sednica Gradskog veća

 

Na prvoj sednici Gradskog veća u ovoj godini, kojom je predsedavao Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, jednoglasno je doneto Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o  usvajanju Strategije o socijalnoj zaštiti Grada Niša  2015-2020. Ovaj dokument jedan je od najvažnijih dokumenata koji će biti usvojeni ove godine i predstavlja preduslov za otvaranje novih fondova u oblasti socijalne zaštite.

Jednoglasno je usvojeno i Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o povećanju osnovnog kapitala Javnog preduzeća Zavod za urbanizam Niš, koji bi uskoro trebalo da preraste u regionalni zavod, a što će doneti stabilnije poslovanje i šire delatnosti, u skladu sa važećim zakonom. Očekuje se veća dobit ovog preduzeća, a Grad Niš na ovaj način ne ulaže dodatna materijalna sredstva.

Takođe, članovi Gradskog veća jednoglasno su usvojili Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o mestima i načinu izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine na teritoriji Grada Niša, Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o obavljanju komunalne delatnosti zoohigijene na teritoriji Grada Niša i Rešenje o utvrđivanju Predloga odluke o izmeni i dopuni Odluke o komunalnom redu. Prihvaćen je i Godišnji plan rada Odeljenja komunalne policije Grada Niša za 2015. godinu i doneto Rešenje o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji plan rada Odeljenja komunalne policije Grada Niša za 2015. godinu.

Jednoglasno su prihvaćeni i predlozi godišnjih programa rada Centra za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju  “Mara”, Ustanove Sportski centar “Čair”, Javnog preduzeća za radio i televizijsku delatnost „Niška televizija“,  Istorijskog arhiva Niš, Niškog simfonijskog orkestra ,Pozorišta lutaka, Galerije savremene likovne umetnosti Niš – Ustanove kulture od nacionalnog značaja za 2015. godinu, Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ , Narodnog muzeja,Ustanove Niški kulturni centar, Narodnog pozorišta, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Ustanove Dečiji centar Niš za 2015. godinu. Rešenje o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na program rada Ustanove Dečije odmaralište „Divljana“ za 2015. godinu povučeno je sa dnevnog reda i razmatraće se na nekoj od narednih sednica Gradskog veća. Usvojeno je i Rešenje o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na Program rada „Narodnog univerziteta“  Niš za 2015. godinu i Rešenje o utvrđivanju Predloga rešenja o davanju saglasnosti na Godišnji finansijski plan Predškolske ustanove „Pčelica“ za 2015. godinu.

Gradsko veće prihvatilo je izveštaje o radu i poslovanju Istorijskog arhiva Niš,  Pozorišta lutaka, Galerije savremene likovne umetnosti Niš – ustanove kulture od nacionalnog značaja,  Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja i  Niškog simfonijskog orkestra za 2014. godinu.

Jednoglasno je prihvaćeno učešće Grada Niša i sufinansiranje projekta „Servis personalnih asistenata i  Ličnih pratilaca Niš – SPAN 5 i LP1“. U narednih godinu dana za ove potrebe iz gradskog budžeta će biti izdvojeno 13.744 miliona dinara, čime će se finansirati angažovanje 29 persnalnih asistenata i petoro ličnih pratilaca učenika osnovnih i srednjih škola. Prihvaćeno je i Rešenje o podržavanju i sufinansiranju II faze realizacije projekta „U ime starih“, koje će za 150 starih i siromašnih građana obezbediti pomoć četiri gerontodomaćice, koje će ih obilazitu dva puta nedeljno.

Članovi Gradskog veća usvojili su Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća “Parking servis” Niš o utvrđivanju cena parkiranja i uklanjanja motornih vozila i postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila. Parkiranje će ubuduće biti besplatno na parkingu pored glavne autobuske stanice, u Jadranskoj ulici preko puta teniskih terena i na parkingu na Keju kola srpskih sestara. Gradsko veće nije prihvatilo zahtev „Parking servisa“ da se parkiranje naplaćuje i u Niškoj banji, ali je dozvolilo da se ponovo uvede naplata parkiranja na platou ispred stadiona „Čair“. Na ovom parkingu parkiranje će se neće naplaćivati u vreme fudbalskih utakmica i drugih važnijih sportskih događaja. Usvojen je predlog nove tarife uklanjanje vozila „paukom“ , tako da se uvodi  tarifa sa šest kategorija, umesto dosadašnje dve, u zavisnosti od težine vozila. Preduzeće „Parking servis“ primenjivaće od 1. februara i novu cenu doplatne kaznene karte za prekoračenje vremena parkiranja ili neplaćanje parkinga. U ekstra i prvoj zoni cena doplatne karte snižena je sa 980 na 900 dinara, a u drugoj zoni poskupeće sa 800 na 900 dinara.

Članovi Gradskog veća usvojili su Rešenje o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Upravi za imovinu i inspekcijske poslove, kao i Program korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Niša za 2015. godinu.

Takođe, prihvaćen jeZaključak o usvajanju Izveštaja o radu Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Niša u 2014. godini, Zaključak kojim se predlaže Gradonačelniku Grada Niša odobravanje godišnjih programa  po Predlogu odobravanja godišnjih programa sportskih organizacija kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u Gradu Nišu, Zaključak kojim se predlaže Gradonačelniku Grada Niša donošenje rešenja o dodeli stimulativnih sredstava sportskim organizacijama i Zaključak o odobravanju sredstava Gradskoj opštini Palilula na ime plaćanja zakupa stambenog prostora za smeštaj porodica ugroženih klizištem u selu Mramor za period januar i februar 2015. godine.