1

Потписан протокол о сарадњи на издавању сабраних дела Бранка Миљковића

150129-sg-branko-miljkovicНа иницијативу председника Скупштине Града Ниша, проф. др Милета Илића, на дан рођења песника, потписан је Протокол о сарадњи на издавању сабраних дела Бранка Миљковића. Протокол су потписали декан Филозофског факултета, директорка Нишког културног центра, директор Народног музеја и директор Народне библиотеке “Стеван Сремац”.

Председник Скупштине Града проф. др Миле Илић изразио је задовољство поводом потписивања протокола и нагласио да град води рачуна да очува лик и дело великог песника тиме што Бранко Миљковић у Нишу има споменик, улицу, књижару, једна школа носи његово име, постоји књижевно друштво са његовим именом, постоји награда за песничко стваралаштво, а очекује се у скорије време отварање и спомен собе. Градина је први пут издала сабрана дела Бранка Миљковића 1972. године, а прошле године када је прослављен јубилеј, 80 година од његовог рођења, дошло се на идеју да се објави ново издање. Из буџета града издвојено је 3.000.000 динара а крајњи рок за завршетак је до краја 2018. године.

Председник је истакао да му је драго што град Ниш није запоставио културу ни у овим тешким временима и да се ове године очекује завршетак радова на Официрком дому, отварање велике сале Нишког културног центра и отварање спомен собе Бранка Миљковића, а да је издавање сабраних дела Бранка Миљковића подухват по коме ће нас памтити будуће генерације.

“Веома је важно и то што Ниш има довољно потенцијала да сопственим снагама објави једно овако значајно дело”. рекао је председник.

Директорка Нишког културног центра, Бојана Симовић захвалила је председнику Скупштине Града на иницијативи и подршци а сви потписници протокола изразили су велико задовољство и спремност да озбиљно учествују у изради овог значајног дела за наш град.




Гимназија од националног значаја

150123-sg-gimnazijaПредседник Скупштине Града Ниша, проф. др Миле Илић примио је ученике Гимназије Светозар Марковић, добитнике медаља на 11. Међународној Жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике у Казахстану.

Председник је изразио задовољство и честитао ученицима на постигнутим резултатима, који су још један у низу успеха који су постигли како у држави тако и на међународним такмичењима. Истакао је да ће подржати иницијативу да се гимназија Светозар Марковић прогласи школом од националног значаја и да ће дати предлог Скупштини Града Ниша да се изјасни о тој иницијативи. Поред тога заложиће се да се у граду уведе систем којим ће се континуирано помагати младим талентима у припреми и учешћу на такмичењима.

Директорка гимназије Светозар Марковић захвалила се на иницијативи председника Скупштине и нагласила да поштује интересовање председника за успешне младе људе у нашем граду и да су до сада успеси на такмичењима пре свега били резултат ентузијазма професора и ученика.




Од Ниша до Малмеа у Шведској

150122-wizzairИзвршни потпредседник авио компаније Визер Џон Стивенсон и градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић на конференцији за медије у холу Градске куће, најавили су другу линију из Ниша. Нова линија до Малмеа почеће са радом 25. јуна са три недељна лета уторком, четвртком и суботом. Само након месец дана од најаве прве линије од Ниша до Базела, Визер се одлучио да успостави још једну линију ка Малмеу, где живи велики број наших људи у расејању.




Посета државног секретара Министарства пољопривреде и заштите животне средине

150121-drzavni-sekretarЧлан градског већа Града Ниша ресорно надлежан за област пољопривреде проф. др Јован Стојковић, у разговору са Жељком Радошевићем – државним секретаром Министарства пољопривреде и заштите животне средине, истакао је суштинску оријентисаност Града Ниша ка прогресивном развоју пољопривредне производње у наредном периоду. О напорима да се ова грана привреде унапреди а производња повећа, говори чињеница да је овогодишњим буџетом Града опредељено 50 милиона динара више за директне подстицаје пољопривредницима. Настојања локалне самоуправе морају бити подржана од стране ресорног Министарства које би требало да обрати већу пажњу на југ Србије и посебно Град Ниш као регионални центар. Поседујемо велике капацитете а додатним улагањима повећала би се производња намењена извозу што јесте наш развојни приоритет који се, у контексту тренутка у коме живимо, нужно мора искористити.

Државни секретар је истакао спремност Министарства да помогне све развојне идеје и пројекте и да се посебна пажња мора посветити стварању предуслова за коришћење ИПАРД фондова Европске уније. У том смислу потребно је континуирано спроводити едукације и определити наше пољопривреднике ка развојном концепту производње. Проблем у читавој земљи представља уситњеност поседа тако да се спровођењем комасације морају објединити обрадиве површине у поседу једног газдинства. Такође, државни секретар је изразио захвалност Градоначелнику Града Ниша проф. др Зорану Перишићу који се са позиције председника Сталне конференције градова и општина посебно заузео за успостављање квалитетне сарадње са Министарством пољопривреде и заштите животне средине.




Уручене награде “11. ЈАНУАР”

11фебруарНа свечаној седници Скупштине града Ниша, у Народном позоришту, уручене су награде “11. јануар”. По оцени Комисије за награде лауреати су вишегодишњим радом, као и посвећеношћу и креативношћу у свом послу допринели афирмацији Ниша на најбољи начин, чиме су заслужили највише градско признање. Овогодишњ добитници награде су Универзитет у Нишу, књижевници Видосав Петровић и Дејан Стојиљковић, као и новинари Томислав Тодоровић и Тимошенко Милосављевић.

Градоначелник проф. др Зоран Перишић је позвао установе и појединце да се боре за признање које ће бити додељено наредне године “јер није мала ствар постати део историје Ниша”. Награда “11. јануар” – највеће градско признање, додељена је 19. пут.




Измена режима саобраћаја због дочека Српске Нове године

ИнфрормацијеЗбог oбележавања православне Нове године на Тргу краља Милана, врши се потпуна обустава саобраћаја у улицама Генерала Милојка Лешјанина и Вожда Карађорђа на потезу од „Уреда“ до „Суда“ у периоду од 18:00 дана 13.01.2015. године (уторак) до 03:00 дана 14.01.2015. године (среда). Tрасе линија јавног превоза биће преусмерене на следећи начин:

  1. у смеру од „Уреда“ ка „Суду“, за линије 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, 14 преко Трга краља Александра, Трга Павла Стојковића, Цара Душана, Синђелићев трг до раскрнице „Суд“, и даље редовном трасом;
  2. у смеру од „Суда“ ка „Уреду“, за линије 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, од раскрснице „Суд“ Синђелићев трг, Николе Пашића до Трга краља Александра и даље редовном трасом;

За линије 18, 19, 20, 20Л, 21, 21Л, 23Л, 23К, 37 у смеру ка приградској аутобуској станици од раскрснице „Суд“ улицама: Стефана Првовенчаног, Мост младости, Булевар Николе Тесле, Александра Медведева, Булевар 12. фебруар. У одласку са аутобуске станице ка приградским насељима наведене приградске линије преусмерити на исти начин: Булевар 12. фебруар, Александра Медведева, Булевар Николе Тесле, Мост младости, Стефана Првовенчаног до раскрснице „Суд“ и надаље редовном.




Полагање венаца на Споменик ослободиоцима у центру Ниша

venacПолагањем венаца на Споменик ослободиоцима у центру Ниша обележен је 11. jануар, дан ослобођења Ниша од Турака.

Венце су положили градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, председник Скупштине Града Ниша проф. др Миле Илић, представници војске, полиције, Српко-руског хуманитарног центра, као и представници удружења које негују традиције ослободилачких ратова.

 Дана 11. јануара 1878. године Ниш је ослобођен од Турака и после скоро пет векова робовања, припојен матици Србији. Борбе за ослобођење Ниша отпочеле су средином децембра 1877. године, када су Ибарска, Моравска и Дунавска дивизија прешле српско-турску границу и заузеле положаје северозападно од града, приближивши му се на пет до осам километара. Ибарска дивизија је продрла и јужније и пресекла везу између Ниша и Лесковца. Потом је српска војска освојоила Пирот и Белу Паланку, онемогућивши везу турског гарнизона у Нишу са трупама у Софији и избила на планину Селичевицу затворивши обруч око Ниша и са јужне стране. Укупне српске снаге имале су 15.000 војника и 102 топа, а турске 5.000 војника и 267 топова.




Приређен је пријем за еминентне музичке уметнике

20150109_123123

У Градској кући у Нишу приређен је пријем за еминентне музичке уметнике, тенора Марка Фрусонија из Римске опере и Ану Синицки из Миланске опере. Они ће наступити на традиционалном 18. Новогодишњем концерту у Дому војске.

Врхунске и светски познате уметнике примио је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, који је пожелео добродошлицу и изразио захвалност овим музичарима светског реномеа, чији ће наступи обележити 18. Новогодишњи концерт.

Италијански тенор Марко Фрусони и Ана Синицки извешће арије из Пучинијевих и Росинијевих дела.




Градоначелник Ниша одао почаст настрадалим новинарима у Паризу

20150108_122744Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић у знак солидарности, подршке и слободе медија, одао је почаст настрадалим новинарима у Паризу, на комеморативном скупу у нишком Француском институту. Градоначелник се међу првима уписао у Књигу жалости и истакао да дубоко саучествује у болу породица трагично настрадалих новинара.

“Град светлости је потамнео због безумног терористичког чина. Највише боли покушај гушења слободе говора у једној од демократски најразвијенијих земаља у свету. Срцем и душом смо са француским народом јер је цео демократски свет нападнут у Паризу. Нисте сами.”, забележио је градоначелник у Књигу жалости.




Божићна честитка Градоначелника Ниша

ИнфрормацијеГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је Божић свимa који овај велики хришћански празник прослављају данас.

 “Мир Божији, Христос се роди! Срећан Божић свим верницима који овај најрадоснији хришћански празник прослављују на данашњи дан.

 Нека Божић, симбол радости живота, буде водиља свима нама на путу међусобног поштовања, толеранције, љубави и разумевања, без обзира којој вери или нацији припадамо. Свим верницима желим да празник проведу у окружењу својих најмилијих и да овај празник радости донесе у њихове домове срећу и благостање.