1

Честитка поводом Хануке

hanuka

Поводом најрадоснијег јеврејског празника Хануке, чије обележавање почиње вечерас, градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је честитку свим верницима јеврејске вероисповести.

„Драги пријатељи, у име свих грађана Ниша и у своје лично име, упућем вама и вашој породици искрене жеље за здравље, мир и сигурност. Сваке године Ханука представља дан када се подсећамо свих наших заједничких духовних и породичних вредности. Нека вас у животу прати јунаштво Макабејаца и нека вам света светлост Ханукије пружи радост, свако добро и дух заједништва. Хаг Самеах, срећан празник!“, поручио је у честитки градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

Празник, који се обележава службама, окупљањем породица и паљењем свећа на посебном свећњаку, познатом као Менора за Хануку или Ханукија, осам свећа за осам дана.

Ханука представља прославу победе Јевреја Макабејаца над паганском хеленско-асиријском војском предвођеном Антиохијем IV, као и посвећења Другог Храма који је оскрнављен током хеленско-асиријске окупације Јерусалима.