Prijem za Hristosa Janulisa

Web

Danas je u kabinetu predsednika Skupštine Grada Niša, prof. dr Mileta Ilića, priređen prijem za Hristosa Janulisa, unuka slavnog Janisa Janulisa, Grka sa Krfa, koji je tokom Prvog svetskog rata svoju njivu poklonio borcima Drinske divizije, kako bi na tom mestu bili sahranjeni njihovi saborci. Veličina Janisa Janulisa ogleda se i u tome, što nakon premeštanja posmrtnih ostataka, on nije želeo da obrađuje to svoje imanje, iz ogromnog pijeteta prema srpskom narodu i tim palim vojnicima. Danas, na glavnom trgu na Krfu, postoji spomenik Janisu Janulisu, koji je podigao srpski narod. Grad Niš, koje ove godine obeležava nekoliko jubileja iz perioda Prvog svetskog rata, pokušao je da se oduži ovom plemenitom Grku, na taj način što jedna ulica nosi njegovo ime, a postoji i spomen ploča, kao znak zahvalnosti za njegov dobrodušni postupak. Prof. dr Mile Ilić je poželeo Hristosu Janulisu ugodan boravak u Nišu i zahvalio se njegovoj porodici u ime rukovodstva Grada, za pokazanu dobrotu u istorijski teškom periodu za srpski narod.
Briga o mladima

Web

Grad Niš bio je jedna od prvih lokalnih samouprava koja je definisala Strategiju bezbednosti mladih, a upravo sutra, na sednici gradskog parlamenta, biće razmatran dokument Strategije brige o mladima, rečeno je prilikom današnjeg sastanka u kabinetu predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića sa državnim sekretarom u Ministarstvu omladine i sporta Nenadom Borovčaninom.

 Predsednik Ilić je dodao da sa ponosom može da istakne kako su sve bitne odluke o mladima  do sada u gradskom parlamentu donošene jednoglasno, uz konsenzus vlasti i opozicije, te da očekuje da će tako biti doneta i Strategija brige o mladima.

Prema Ilićevim rečima, Niš i inače posvećuje posebnu brigu  mestu i ulozi mladih u društvu. O tome svedoče i odluke o nagradama i priznanjima za mlade talente i uspešne učenike ili studente, kao i odluke o dodeli kadrovskih stanova za najbolje mlade stručnjake.

 Državni sekretar Borovčanin je rekao da su sva dobra rešenja pitanja mesta i uloge mladih u društvu dobrodošla za definisanje Nacionalne strategije brige o mladima za period 2015 – 2025, koja se upravo privodi kraju. Kvalitet tog dokumenta biće meren isključivo poboljšanjem položaja mladih i njihova bolja perspektiva za život i profesionalno usavršavanje. U realizaciju programa proisteklih iz Nacionalne strategije, biće uključena sva ministarstva Vlade Republike Srbije a glavni cilj biće da se mladima omoguće uslovi zapošljavanja, života i rada u sopstvenoj zelji a ne u inostranstvu,  rekao je Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, prilikom prijema u Skupštini Grada Niša.
Čestitka povodom Hanuke

hanuka

Povodom najradosnijeg jevrejskog praznika Hanuke, čije obeležavanje počinje večeras, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je čestitku svim vernicima jevrejske veroispovesti.

„Dragi prijatelji, u ime svih građana Niša i u svoje lično ime, upućem vama i vašoj porodici iskrene želje za zdravlje, mir i sigurnost. Svake godine Hanuka predstavlja dan kada se podsećamo svih naših zajedničkih duhovnih i porodičnih vrednosti. Neka vas u životu prati junaštvo Makabejaca i neka vam sveta svetlost Hanukije pruži radost, svako dobro i duh zajedništva. Hag Sameah, srećan praznik!“, poručio je u čestitki gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

Praznik, koji se obeležava službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku, poznatom kao Menora za Hanuku ili Hanukija, osam sveća za osam dana.

Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem IV, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Jerusalima.