Годишњица „Нишке декларације“

image_pdfimage_print

Пригодном свечаношћу испред Официрског дома на кеју крај Нишаве, обележена је 100. Годишњица доношења „Нишке декларације“ потписане управо на том месту у јеку Првог светског рата.

niskadeklaracijaО декларацији и њеном историјском значају било је речи и на скупу одржаном у Великој сали Скупштине Града Ниша.

Овај документ има велики историјски значај и, према мишљењу већине историчара, представља несебичан гест тадашњих политичара. Разлог за то, како је речено, лежи у чињеници да је декларацијом прокламована жеља да се српска војска бори, не само за ослобођење Срба, већ и других југословенских народа.

 Поздрављајући учеснике скупа у име Скупштине града, њен председник проф. др Миле Илић, истакао је начела јединства, сложности и вере у бољу будућност, као основне вредности  овековечене у „Нишкој декларацији“.

 Уз све историјске контроверзе, тада створене заједничке државе, нама не преостаје ништа друго, него да макар на стогодишњицу од објављивања овог историјског документа, на скроман, али недвосмислен начин, искажемо дивљење и захвалност за напоре и жртве које су у периоду Првог светског рата поднете за нашу земљу, речено је на скупу поводом 100. Годишњице доношења „Нишке декларације“.

You may also like...