1

Сарадња Београда и Ниша у корист грађана

8_2592_2180_beogradnisГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић предводио је делегацију Града Ниша која је се састала у Скупштини Града Београда са делегацијом из Града Београда коју је предводио градски менаџер Горан Весић. На првом, радном састанку било је речи о конкретним проблемима с којима се суочавају две градске управе, а размењена су и искуства из различитих области, како би се унапрeдила сарадња два града.

 – Веома сам задовољан састанком јер се показало да два града имају доста сличних проблема, да можемо много да научимо једни од других и сарађујемо. Ово је веома важно због могућности да заједнички наступамо пред републичким органима у смислу промене одређених законских прописа. Велика је разлика у томе да ли локалне самоуправе наступају самостално или им се интереси поклапају и на тај начин могу и да се уважавају. Договор је да се састајемо периодично и то следећи пут у Нишу, а постоји могућност да укључимо и друге градове. Све са циљем да највише користи имају управо грађани два града – истакао је Весић.

 Градоначелник Ниша је рекао да је циљ исти – направити боље окружење, како животно тако и пословно, што ће грађани оба града засигурно препознати.

 – Ефикасност у раду је приоритет, али и успостављање бољег комуналног реда, веће дисциплине и одговорности. Желимо да будемо друштвено одговорна власт и да покушамо да максимално изађемо у сусрет захтевима грађана, али и да поштујемо законске обавезе – нагласио је Перишић.

 Сарадњу са Градом Нишом препознали смо као важну и зато смо разменили искуства из области које су најважније за грађане, рекао је Александар Марковић, члан Градског већа. Он је захвалио градоначелнику Ниша што је изразио жељу за сарадњом са Градом Београдом.

 – Разговори које смо водили односили су се на финансије, инспекцију, градско грађевинско земљиште, имовину, привлачење инвеститора, јавни превоз, запошљавање младих, паркирање. Изузетно је важно да су препознате тачке спајања два града, исти или слични проблеми који могу бити решени само на један начин, већом посвећеношћу, озбиљношћу и другачијим приступом. Такође, градови Ниш и Београд покренуће иницијативе и биће заједно укључени у предлагање промена појединих законских аката, како бисмо побољшали живот грађана. Град Ниш и Град Београд и јесу сервис грађана – истакао је Марковић и додао да ће сарадња бити настављена и у другим областима, попут културе, спорта, социјалне и дечје заштите и образовања.

 Делегацију Града Београда чинили су градски архитекта Милутин Фолић, чланови Градског већа Тања Поповић, Драгомир Петронијевић и Марко Зељуг, секретар за финансије Слободан Милосављевић, секретарка за имовинско-правне послове Славица Савичић, секретарка за инспекцијске послове Загорка Панић, директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београда Никола Вучељић, начелник Комуналне полиције Никола Ристић, као и директор ЈКП “Паркинг сервис” Андрија Чупковић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић.

 У саставу делегације Града Ниша, поред градоначелника проф. др Зорана Перишића, били су и заменик председника Скупштине Ненад Станковић, шеф Комуналне полиције Игор Џонић, директор “Паркинг сервиса” Ниш Марко Јанковић, начелник Управе за имовину и инспекцијске послове Љубиша Јанић, начелник Управе за финансије Миљан Стевановић, начелник Управе за планирање и изградњу Родољуб Михајловић и директор Регионалне развојне агенције Бојан Аврамовић.