1

Светски дан сећања на жртве саобраћајних несрећа

У основној школи “Мика Антић” одржан је занимљив час посвећен унапређењу безбедности учесника у саобраћају, подела промотивног материјала. Ученици четвртог разреда могли су да постављају питања директно саобраћајном полицајцу, ресорном већнику и градоначелнику Ниша. Тим поводом градоначелник Ниша проф. Др Зоран Перишић рекао је да праворемена едукација смањује број саобраћајних несрећа и најваио постављање камера на раскрсници код Црвеног певца.

У 2014. години евидентирано је 837 саобраћајних незгода са учешћем деце, у којима је погинуло 8, а повређено 962 детета.




Одржана 111. седница Градског већа

На 111. седници Градског већа, којом је председавао заменик Градоначелника Ниша Љубивоје Славковић, једногласно је донето Решење о утврђивању Предлога програма о изменама и допунама Програма уређивања грађевинског земљишта и изградње са финансијским планом за 2014. годину.

 Како је појаснио заменик градоначелника, ради се о измени која се тиче нереализованог дела Програма уређиваља грађевинског земљишта, а која предвиђа умањење планираних средстава за 237 милиона динара, како би се растеретио градски буџет.

 Чланови Градског већа једногласно су прихватили и  Програм контроле квалитета ваздуха на територији Града Ниша за 2014/2015. годину и донели Закључак којим се предлаже Градоначелнику Града Ниша да одобри финансирање програма контроле квалитета ваздуха на територији Града Ниша за 2014/2015. годину.

 Једногласно је усвојен Тарифни систем у јавном градском и приградском превозу путника на територији Града Ниша и донето Решење о утврђивању цена услуга превоза у јавном градском и приградском превозу путника на територији Града Ниша.

 Према речима члана Градског већа ресорно задуженог за саобраћај Михајла Здравковића, овом одлуком је уређен начин и могућност коришћења бесплатног, односно јавног градског превоза по повлашћеним ценама, пре свега за лица старија од 70 година. Уместо досадашњих повластица, по којима је јавни градски превоз био бесплатан за све наше суграђане старије од 70 година, уведене су три категорије повластица. Социјално угрожене особе старије од 70 година, чија су примања мања од 15.864 динара, и даље ће моћи да остваре ово право. Лица старија од 70 година чија су примања у висини до просечне зараде на територији Града Ниша месечне карте плаћаће половину пуне вредности месечне карте за градски превоз, а она лица која имају примања виша од просечне нето зараде на територији Града Ниша плаћаће пуну цену јавног градског превоза. То значи да ће од досадашњих 17.500 лица старијих од 70 година која су имала право на бесплатни градски превоз њих 4.500 и даље моћи да остваре  право на бесплатни градски превоз, а њих око 12 хиљада ће плаћати месечне карте упола цене. До промена је дошло и за категорију лица са инвалидитетом, а уштеде које су овим и другим мерама постигнуте у јавном градском превозу износе око 12 милиона динара месечно.

 Градско веће једногласно је прихватило  Решење о утврђивању висине новчаног износа награде „Стеван Сремац“, која се састоји од повеље и новчаног дела награде, који ове године износи 250 хиљада динара.

 Дата је сагласност и на  Решење о давању сагласности на Одлуку о измени Одлуке о ценама аеродромских услуга коју је донео Надзорни одбор Јавног предузећа за аеродромске услуге “Аеродром Ниш” Ниш, које обухвата исправку техничке грешке, као и Решење о давању сагласности на Предлог решења о утврђивању елемената за расписивање јавног конкурса избора корисника места за оглашавање.




Додељена књижевна награда “Стеван Сремац”

Добитник овогодишње књижевне награде “Стеван Сремац” је Владислава Војновић за роман “Козје уши”. Ова награда се додељује од 2004. године у оквиру манифестације “Дани Стевана Сремца”, а од ове године уврштена је у градске манифестације. Владислави Војновић је награду предао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић у Градској кући.

8_2587_2175_saobracajКњижевну награду “Стеван Сремац” добијају писци коии у свом раду негују Сремчев дух. Кроз сатиру и хумор дотичу се озбиљних тема из живота који никад није једноставан. Ове године награда се нашла на списку градских манифестација, раме уз раме са престижном наградом ” Бранко Миљковић “. Награду Стеван Сремац, подржало је и Министарво културе и информисања Србије и Град Ниш, верујући да се на овај начин најбоље чува успомена на великог Сремца.

 Роман “Козје уши” Владиславе Војновић, која је по образовању драматург, је прича о Стојанки, старијој жени са села.




Предлагање кандидата за награду “11.јануар”

tvrdjava2Комисија за награде Града Ниша објавила је Јавни позив за достављање предлога за доделу највишег јавног признања Града Ниша награде “11. ЈАНУАР”

Награда “11. ЈАНУАР” се додељује за изузетна достигнућа која чине допринос афирмацији Града у привреди, уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, новинарству, образовању, спорту и другим областима значајним за Град Ниш.

 Предлог за доделу награде у писаној форми, са образложењем достигнућа које се предлаже за Награду, може поднети сваки грађанин или правно лице најкасније до 15.12.2014. године, на адресу:

Скупштина Града Ниша, Секретару Скупштине Града, са назнаком “За Комисију за награде Града Ниша”, улица Николе Пашића број 24, или у електронској форми на e-mail: komisije.sg@gu.ni.rs.




Амбасадор Хрватске Гордан Маркотић у посети Нишу

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са амбасдором Хрватске Њ. Е. господином Г8_2582_2169_ambcroорданом Маркотићем у Градској кући. Овом приликом било је речи о економској сарадњи и то у области машинске и прехрамбене индустриjе и трговине, као и о сарадњи у ваздушном саобраћају између Ниша и Истарске региjе. Амбасадор Маркотић предводи делегацију привредника из Хрватске који су ову посету Нишу искористили за директне састанке са представницима нишке привреде.




Отворена Кардиохирургија у нишком Клиничком центру

У нишком Клиничком центру отворена је Клиника за кардиоваскуларну и трансплантациону хирургију површине 2.360 квадратних метара. Ово ће бити једна од најбоље опремљених клиника те врсте на Балкану, специјализована за сложене операције на срцу и крвним судовима као и за трансплантацију органа.

8_2588_2176_kardiohirurgijaКлиника је урађена по највишим стандардима и има најсавременију опрему, која ће лекарима омогућити да обављају и најкомпликованије операције. У изградњу и опремање клинике до сада је уложено око 250 милиона динара. Изградња је започета пре тачно четири године а финасирање радова и опремања обезбедили су и Република и град Ниша али и велики број донатора. Отварањем ове клинике Град Ниш и Клинички центар, сврстаће Ниш на европску медицинску мапу, рекао је градоначелник Ниша проф. др. Зоран Перишић.




Свечано је отворена канцеларија Радне групе за најнеразвијенија и маргинална подручја Србије

10_2581_2168_uprskancУ седишту Управе за пољопривреду и развој села, свечано је отворена канцеларија Радне групе за најнеразвијенија и маргинална подручја Србије, који постоји при Одбору за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине. Иницијатор овог пројекта је народни посланик Милија Милетић, који се у свом раду нарочито залаже за решавање битних питања везаних за пољопривреднике са територије југа Србије. “Познато је да је ситуација у овом делу наше земље изузетно тешка и циљ ми је да преко ове канцеларије омогућим грађанима и представницима локалних самоуправа које гравитирају ка Нишу као регионалном центру, да лакше приступе са својим програмима и пројектима ресорним министарствима”, изјавио је Милетић.

“Ова канцеларија је замишљена као место где грађани могу у директној комуникацији са народним послаником Милијом Милетићем да изнесу своја мишљења о одређеним питањима из области пољопривреде и руралног развоја. Циљ овакве комуникације је подстицање и развој сарадње посланика и грађана, чиме се грађанима приближавају скупштински рад и активност а повећава одговорност изабраних представника према народу” – нагласио је помоћник Градоначелника Града Ниша, Проф. др Јован Стојковић.

Отварању је, као домаћин новоотворене кацеларије присуствовао и начелник Управе за пољопривреду и развој села Саша Стоиљковић, који је истакао да ће стално присуство представника Радне групе у седишту Управе, утицати на побољшање комуникације са министарствима и Владом, што ће се позитивно одразити на будући рад и веће учешће у развојним програмима и пројектима у области пољопривреде и руралног развоја.




Међународни дан детета

8_2580_2167_dandetetaУ Србији се данас обележава Међународни дан детета. Град Ниш, кроз aкционе планове, меморандуме и разне уговоре, чини све како би се заштитила права детета.

Права деце почињу у породици. Права деце уче се у кући и у школи. Деца у тим срединама могу да науче о својим правима, а поштујући туђа права научиће како ће се поштовати и њихова права, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.




Трилатерални уговор о реконструкцији зграде ОШ “Бранко Миљковић”

8_2578_2166_osbrankomiljkovic (1)Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић потписао је у Mинистарству привреде трилатерални уговор о реконструкцији зграде ОШ “Бранко Миљковић” у Нишу.

Уговор је закључен између Града Ниша, ресорног министарства и извођача радова. Како је саопштено радове ће изводити грађевинска фирма из Лесковца, а рок за завршетак радова је 180 календраских дана. Половину средства за ову намену у укупном износу од нешто преко 51. милиона динара обезбедиће Град Ниш, док ће другу половину средстава обезбедити ресорно министарство.

Настава у овој школи, где је због опасности од рушења инспекција још 2012. године затворила 9 учионица, до краја ове школске године могла би да се нормализује.

Када буде завршена реконструкција ученици ове школе ће после више од две године имати часове у две смене који више неће бити скраћени. Град је уредно обезбедио све дозволе, потребне изјаве и сагласности као и средства из буџета за реализацију овог уговора и реконструкцију школске зграде.




Презентација пројекта Програмско-конкурсно финансирање месних заједница

9_2576_2163_mesnezajednice (1)У великој сали Скупштине града Ниша одржана је презентација пројекта Програмско-конкурсно финансирање месних заједница на којој су говорили Зденка Ковачевић и Срђан Јанев представници удружења “Сретење” које овај пројекат на територији неколико општина у Србији релизује у сарадњи са шведским центром, “Олоф Палме”.

Презентацији овог пројекта су присутвовали градски већници Бранислав Ранђеловић и Срђан Васковић као и председници нишких градских општина.

Своје представнике имале су и локлане самоуправе из околине и то укупно 14 општина из нишавског, пиротског, топличког и зајечарског округа.