1

Трилатерални уговор о реконструкцији зграде ОШ “Бранко Миљковић”

8_2578_2166_osbrankomiljkovic (1)Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић потписао је у Mинистарству привреде трилатерални уговор о реконструкцији зграде ОШ “Бранко Миљковић” у Нишу.

Уговор је закључен између Града Ниша, ресорног министарства и извођача радова. Како је саопштено радове ће изводити грађевинска фирма из Лесковца, а рок за завршетак радова је 180 календраских дана. Половину средства за ову намену у укупном износу од нешто преко 51. милиона динара обезбедиће Град Ниш, док ће другу половину средстава обезбедити ресорно министарство.

Настава у овој школи, где је због опасности од рушења инспекција још 2012. године затворила 9 учионица, до краја ове школске године могла би да се нормализује.

Када буде завршена реконструкција ученици ове школе ће после више од две године имати часове у две смене који више неће бити скраћени. Град је уредно обезбедио све дозволе, потребне изјаве и сагласности као и средства из буџета за реализацију овог уговора и реконструкцију школске зграде.




Презентација пројекта Програмско-конкурсно финансирање месних заједница

9_2576_2163_mesnezajednice (1)У великој сали Скупштине града Ниша одржана је презентација пројекта Програмско-конкурсно финансирање месних заједница на којој су говорили Зденка Ковачевић и Срђан Јанев представници удружења “Сретење” које овај пројекат на територији неколико општина у Србији релизује у сарадњи са шведским центром, “Олоф Палме”.

Презентацији овог пројекта су присутвовали градски већници Бранислав Ранђеловић и Срђан Васковић као и председници нишких градских општина.

Своје представнике имале су и локлане самоуправе из околине и то укупно 14 општина из нишавског, пиротског, топличког и зајечарског округа.




Потписан уговор о сарадњи између Града Ниша, организације Хелп и КПЗ-а Ниш

8_2577_2164_helpkpzУ кабинету градоначелника Ниша данас је потписан уговор о сарадњи између Града Ниша, организације Хелп и КПЗ-а Ниш о сарадњи на компоненти пројекта “Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији”.

Део овог пројекта је усмерен на стварање могућности за запошљавање маргинализоване групе осуђеника који казну служе у Казнено поправном заводу у Нишу. Хелп ће подржати 10 осуђеника са територије Ниша, након периода извршења казне, са циљем ресоцијализације кроз помоћ у започињању пословне делатности. Поред појединачних донација, биће опремљене кројачка и занатска радионица КПЗ-а Ниш одржане радионице интеграције осуђеника по извршењу казне, и додатно стручно образовање и обука осуђеника и запослених у Казнено поправном заводу Ниш.

Породицама осуђеника, корисника пројекта, биће пружена психо-социјална помоћ и подршка у процесу ресоцијализације.

Општи циљ пројекта је укључивање маргинализованих и социјално угрожених група становништва у друштвени и економски живот земље и смањење сиромаштва међу циљним групама. Главне активности ће се концентрисати на отварање нових радних места путем помоћи грантовима у опреми малим бизнисима и кооперативама, обезбеђивање пословних и стручних обука и образовања као и организовање тематских радионица и пратећих активности умрежавања подржаних корисника из маргинализованих група и релевантних институција и организација.




У Градској кући у Нишу одржана је презентација нацрта Стратегије за бригу о младима

8_2579_2165_strategijamladiУ Градској кући у Нишу одржана је презентација нацрта Стратегије за бригу о младима Града Ниша за период од 2015-2020. године. Градоначелник Ниша је рекао да је “израда четворогодишњег акционог плана за младе града Ниша базирана на реалним потребама и циљевима младих и њиховом виђењу сопствене будућности у овој средини.

И без неког детаљнијег предзнања, јасно је да у времену у којем живимо огромна незапосленост, скучене могућности за квалитетним организовањем слободног времена, отуђеност и летаргија, представљају неке од проблема који прате данашње генерације младих”, рекао је градоначелник и додао да “решење за унапређење живота младих, је да свакодневно раде на себи, стичу нова сазнања и прилагођавају се променама, како би спремно одговорили на потребе савременог друштва”.

Град Ниш као локална самоуправа која је итекако заинтересована за развој младих и њихов допринос креирању живота на подручју града, свесна је важности и неопходности рационалније и квалитетније расподеле новца из буџета града за потребе младих, али и чињенице да је веома битно и препознати и сачувати талентоване и перспективне појединце.

Јавна расправа о стратегији биће одржана у велико сали Скупштине Града у понедељак 17.11.2014. са почетком у 10 сати.