Trilateralni ugovor o rekonstrukciji zgrade OŠ “Branko Miljković”

8_2578_2166_osbrankomiljkovic (1)Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić potpisao je u Ministarstvu privrede trilateralni ugovor o rekonstrukciji zgrade OŠ “Branko Miljković” u Nišu.

Ugovor je zaključen između Grada Niša, resornog ministarstva i izvođača radova. Kako je saopšteno radove će izvoditi građevinska firma iz Leskovca, a rok za završetak radova je 180 kalendraskih dana. Polovinu sredstva za ovu namenu u ukupnom iznosu od nešto preko 51. miliona dinara obezbediće Grad Niš, dok će drugu polovinu sredstava obezbediti resorno ministarstvo.

Nastava u ovoj školi, gde je zbog opasnosti od rušenja inspekcija još 2012. godine zatvorila 9 učionica, do kraja ove školske godine mogla bi da se normalizuje.

Kada bude završena rekonstrukcija učenici ove škole će posle više od dve godine imati časove u dve smene koji više neće biti skraćeni. Grad je uredno obezbedio sve dozvole, potrebne izjave i saglasnosti kao i sredstva iz budžeta za realizaciju ovog ugovora i rekonstrukciju školske zgrade.
Prezentacija projekta Programsko-konkursno finansiranje mesnih zajednica

9_2576_2163_mesnezajednice (1)U velikoj sali Skupštine grada Niša održana je prezentacija projekta Programsko-konkursno finansiranje mesnih zajednica na kojoj su govorili Zdenka Kovačević i Srđan Janev predstavnici udruženja “Sretenje” koje ovaj projekat na teritoriji nekoliko opština u Srbiji relizuje u saradnji sa švedskim centrom, “Olof Palme”.

Prezentaciji ovog projekta su prisutvovali gradski većnici Branislav Ranđelović i Srđan Vasković kao i predsednici niških gradskih opština.

Svoje predstavnike imale su i loklane samouprave iz okoline i to ukupno 14 opština iz nišavskog, pirotskog, topličkog i zaječarskog okruga.
Potpisan ugovor o saradnji između Grada Niša, organizacije Help i KPZ-a Niš

8_2577_2164_helpkpzU kabinetu gradonačelnika Niša danas je potpisan ugovor o saradnji između Grada Niša, organizacije Help i KPZ-a Niš o saradnji na komponenti projekta “Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji”.

Deo ovog projekta je usmeren na stvaranje mogućnosti za zapošljavanje marginalizovane grupe osuđenika koji kaznu služe u Kazneno popravnom zavodu u Nišu. Help će podržati 10 osuđenika sa teritorije Niša, nakon perioda izvršenja kazne, sa ciljem resocijalizacije kroz pomoć u započinjanju poslovne delatnosti. Pored pojedinačnih donacija, biće opremljene krojačka i zanatska radionica KPZ-a Niš održane radionice integracije osuđenika po izvršenju kazne, i dodatno stručno obrazovanje i obuka osuđenika i zaposlenih u Kazneno popravnom zavodu Niš.

Porodicama osuđenika, korisnika projekta, biće pružena psiho-socijalna pomoć i podrška u procesu resocijalizacije.

Opšti cilj projekta je uključivanje marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa stanovništva u društveni i ekonomski život zemlje i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama. Glavne aktivnosti će se koncentrisati na otvaranje novih radnih mesta putem pomoći grantovima u opremi malim biznisima i kooperativama, obezbeđivanje poslovnih i stručnih obuka i obrazovanja kao i organizovanje tematskih radionica i pratećih aktivnosti umrežavanja podržanih korisnika iz marginalizovanih grupa i relevantnih institucija i organizacija.
U Gradskoj kući u Nišu održana je prezentacija nacrta Strategije za brigu o mladima

8_2579_2165_strategijamladiU Gradskoj kući u Nišu održana je prezentacija nacrta Strategije za brigu o mladima Grada Niša za period od 2015-2020. godine. Gradonačelnik Niša je rekao da je “izrada četvorogodišnjeg akcionog plana za mlade grada Niša bazirana na realnim potrebama i ciljevima mladih i njihovom viđenju sopstvene budućnosti u ovoj sredini.

I bez nekog detaljnijeg predznanja, jasno je da u vremenu u kojem živimo ogromna nezaposlenost, skučene mogućnosti za kvalitetnim organizovanjem slobodnog vremena, otuđenost i letargija, predstavljaju neke od problema koji prate današnje generacije mladih”, rekao je gradonačelnik i dodao da “rešenje za unapređenje života mladih, je da svakodnevno rade na sebi, stiču nova saznanja i prilagođavaju se promenama, kako bi spremno odgovorili na potrebe savremenog društva”.

Grad Niš kao lokalna samouprava koja je itekako zainteresovana za razvoj mladih i njihov doprinos kreiranju života na području grada, svesna je važnosti i neophodnosti racionalnije i kvalitetnije raspodele novca iz budžeta grada za potrebe mladih, ali i činjenice da je veoma bitno i prepoznati i sačuvati talentovane i perspektivne pojedince.

Javna rasprava o strategiji biće održana u veliko sali Skupštine Grada u ponedeljak 17.11.2014. sa početkom u 10 sati.