Dan primirja u Prvom svetskom ratu

image_pdfimage_print

Na Vojničkom groblju u Nišu, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položeni su venci na spomen-kosturnicu u srpskom delu groblja i na spomen obeležje gde su sahranjeni britanski vojnici i odata pošta poginulima i žrtvama rata.

 8_2574_2161_venciDan primirja obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Na ovom groblju počiva preko 2500 srpskih i engleskih vojnika koji su svoje živote dali u Velikom ratu. Na jednom delu sahranjivani su i vojnici Austro-Ugarske.

 Gradonačelnik Niša položio je venac i istakao da se istorija ne treba i ne sme zaboraviti.

 “Onaj ko ne poštuje istoriju i pretke, zaslužuje da mu se to ponovi. Istoriju i prošlost treba negovati, poštovati i čuvati” rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić

Vence stradalim vojnicima položio je i predsednik GO Palilula na čijoj se teritoriji nalazi Vojničko groblje.

 Na Delijskom visu sahranjivani su i oboleli od pegavog tifusa 1914. i 1915. godine koji su lečeni u niškoj Vojnoj bolnici. Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Možda Vas zanima i sledeće...