1

Дан примирја у Првом светском рату

На Војничком гробљу у Нишу, поводом Дана примирја у Првом светском рату, положени су венци на спомен-костурницу у српском делу гробља и на спомен обележје где су сахрањени британски војници и одата пошта погинулима и жртвама рата.

 8_2574_2161_venciДан примирја обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској потписано примирје у Првом светском рату. На овом гробљу почива преко 2500 српских и енглеских војника који су своје животе дали у Великом рату. На једном делу сахрањивани су и војници Аустро-Угарске.

 Градоначелник Ниша положио је венац и истакао да се историја не треба и не сме заборавити.

 “Онај ко не поштује историју и претке, заслужује да му се то понови. Историју и прошлост треба неговати, поштовати и чувати” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић

Венце страдалим војницима положио је и председник ГО Палилула на чијој се територији налази Војничко гробље.

 На Делијском вису сахрањивани су и оболели од пегавог тифуса 1914. и 1915. године који су лечени у нишкој Војној болници. Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.




Средство економског развоја у служби локалних заједница

У организацији Амбасаде Француске у Србији и Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, одржан је семинар “Политика руралног развоја: средство економског развоја у служби локалних заједница”. Представници јединица локалних самоуправа и институција подршке руралном развоју са територије Нишавског, Пиротског, Топличког, Пчињског и Јабланчког округа имали су прилику да сеuprsseminar упознају са могућностима и изазовима у коришћењу предприступних фондова намењених руралном развоју и размене примере добре праксе са француским колегама.

 “Наша села се суочавају са великим демографским проблемима и миграцијама из села у град. Ниш je некада био индустријски гигант, и у том сектору је велики број запослених био баш са сеоског подручја. Сада, у периоду транзиције, тешко је очекивати да у свету убрзаног технолошког развоја може да се врати старој слави, јер је реиндустријализација изузетно скупа. Пољопривреда и прерада хране би требало да буду главни носиоци развоја овог дела Србије. Наши пољопривреднци су спремни да уче и стичу нова знања и сматрамо да улагање у знање јесте основа за здрав развој нашег села”-рекао је Љубивоје Славковић, заменик градоначелника Града Ниша на отварању семинара.

 Виржини Манфрони, аташе за сарадњу Амбасаде Француске у Србији је напоменула да је “јачање децентрализоване сарадње Србије и Француске отпочела још 2012. године потписивањем споразума о сарадњи, и да је сарадња Града Ниша и региона Жиронд била у области културе и омладине. Како је Француска пуно допринела креирању мера Заједничке оквирне политике ЕУ (Common Agriculture Policy-CAP) идеја је да се помогне Србији у процесу приближавања ЕУ тако што ће на најбољи начин покушати да пренесе искуства из својих регија. Рурални делови регије Жиронд су по много чему слични овом делу Србије па отуда и жеља да управо и покушамо да направимо везу између ове две области. Стуб развоја политике руралног развоја у Француској лежи управо у породичним газдинствима и у квалитету производа и то је нешто на чему би требало и радити у овом делу Србије”

 “Битно је видети на који начин политике руралног развоја се планирају и у ком правцу се развијају како би знали како да их спроводимо”, закључио је Жозеф Ђустиниани, саветник за европске интеграције при Влади Србије који је био и модератор овог семинара.