1

Ратификацијом Пакта градова и региона за заустављање сексуалног насиља над децом Град Ниш

paktnasiljeНиш се као и многи Европски градови сврстао у ред одговорних градова који штите и промовишу безбедност деце и младих који живе на њеној територији.

Документ је ратификовао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић које је том приликом рекао да ће се „Град Ниш прикључити Европским градовима у кампањи примене правних стандарда и инструмената Савета Европе у успостављању структура и механизма за заштиту деце од свих облика насиља.

 Локалне и регионалне власти имају кључну одговорност, заједно са националним владама, да штите и унапређују људска права грађана, што подразумева очување и унапређење безбедности и добробити деце и младих који живе на њиховим подручјима“, рекао је градоначелник Ниша.

Овај документ пружа листу практичних иницијатива и мера које треба спровести на локалном и регионалном нивоу како би се развиле службе наклоњене деци и како би се заштитила деца и допринело спречавању сексуалног насиља унутар заједнице.

После потписивања овог пакта биће конституисана радна група која ће радити на имплементацији овог документа, а која ће бити формирана при кабинету Градоначелника.