1

Наставак активности поводом јубилеја из Другог светског рата

Данас је у просторијама ГО СУБНОР Ниш одржан радни састанак председника Скупштине Града Нишаjubilejdsr, проф. др Милета Илића са представницима овог удружења. Ово је заправо наставак активности поводом обележава 70 година од ослобођења Ниша у Другом светском рату. Осим начелне подршке ГО СУБНОР Ниш, за активности које пружа у очувању светле прошлости и борачке традиције града, председник Скупштине је иницирао неколико предлога, у чију реализацију би се укључили како градски органи, тако и удружења која негују слободарске традиције, па и оне из периода Другог светског рата. Проф. Илић је овом приликом подржао идеју да се биста Наде Томић, хероине Другог светског рата, која се тренутно налази у просторијама СУБНОР-а, придружи бистама истакнутих бораца за ослобођење и народних хероја у тзв. Парку хероја, код споменика Искра устанка, где су недавно враћене и бисте Станка Пауновића, Филипа Кљајића и Филипа Филиповића. Осим тога, на данашњем састанку су покренути и разговори о локацији за подизање Споменика ослободиоцима Ниша у Другом светском рату, на основу недавно усвојене скупштинске одлуке. Један од предлога који се могао чути је да он буде подигнут на Синђелићевом тргу, преко пута Народног позоришта. На састанку је разматрана још једна иницијатива, а то је предлог председника ГО СУБНОР, Миодрага Тричковића, да једна улица у Нишу добије назив по народном хероју Константину Поповићу – Кочи.
Приређен пријем за представнике шаховског клуба „Свитања“

9_2572_2159_svitanjaДанас је у кабинету председника Скупштине Града Ниша, проф. др Милета Илића, приређен пријем за представнике шаховског клуба „Свитања“, који је специфичан по томе што у екипи има слепа и слабовида лица. Овај јединствени шаховски клуб из Ниша је недавно направио значајан успех, јер је освојио прво место у Другој лиги Централне Србије и пласирао се у Прву лигу, изнад које је највиши – републички ранг такмичења. Играчи и руководство клуба су исказали захвалност проф. Илићу што као председник Скупштине Града препознаје овај њихов резултат и на тај начин их подстиче на нове успехе. „Овај клуб има изузетне кадровске потенцијале, које треба одржати, јер су њихови крупни резултати истовремено и афирмација нашег града“ – истакао је председник Скупштине на пријему. Због финансијских проблема са којима се клуб суочава, даљи резултати су доведени у питање, као и учешће појединаца из клуба на великим међународним такмичењима. С тим у вези, председник градске Скупштине је најавио да ће размотрити и предложити иницијативу о оснивању градског фонда за учешће најуспешнијих појединаца из области спорта, културе и образовања на међународним такмичењима, из кога би се, под јасно утврђеним критеријумима, суфинансирало учешће успешних Нишлија на интернационалним скуповима тог карактера.
Ратификацијом Пакта градова и региона за заустављање сексуалног насиља над децом Град Ниш

paktnasiljeНиш се као и многи Европски градови сврстао у ред одговорних градова који штите и промовишу безбедност деце и младих који живе на њеној територији.

Документ је ратификовао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић које је том приликом рекао да ће се „Град Ниш прикључити Европским градовима у кампањи примене правних стандарда и инструмената Савета Европе у успостављању структура и механизма за заштиту деце од свих облика насиља.

 Локалне и регионалне власти имају кључну одговорност, заједно са националним владама, да штите и унапређују људска права грађана, што подразумева очување и унапређење безбедности и добробити деце и младих који живе на њиховим подручјима“, рекао је градоначелник Ниша.

Овај документ пружа листу практичних иницијатива и мера које треба спровести на локалном и регионалном нивоу како би се развиле службе наклоњене деци и како би се заштитила деца и допринело спречавању сексуалног насиља унутар заједнице.

После потписивања овог пакта биће конституисана радна група која ће радити на имплементацији овог документа, а која ће бити формирана при кабинету Градоначелника.