Bizerta u srcu Srbije

image_pdfimage_print

0_2566_2153_bizertaU Beogradu je održana svečana akademija povodom obeležavanja uloge Severa Afrike u oporavku i obuci srpske vojske u Prvom svetskom ratu pod nazivom „Bizerta u srcu Srbije“.

Svečanosti je u ime Grada Niša prisutvovao pomoćnik gradonačelnika prof.dr Jovan Stojković koji je tom prilikom uručio pismo o namerama gradonačelnika Niša ambasadoru Tunisa Njegovoj Ekselenciji Mađidu Hamalaviju,u kojem se ističe da Grad Niš podržava inicijativu da se gradovi Niš i Bizerta proglase gradovima prijateljstva.

 

U pismu se apostrofira da ova inicijativa pokazuje iskreno prijateljstvo dva naroda sklopljeno pre jednog veka događajima iz Prvog svetskog rata, kada su se naši preci susreli u Bizerti.

 

Nakon “albanske golgote”, Bizerta je primila prvi konvoj sa srpskim vojnicima, najavljujući spašavanje i oživljavanje Srpske vojske. Iako je prošlo već sto godina, Srbija ne zaboravlja da je Bizerta uzela u svoje naručje srpskog vojnika, nahranila je gladnog, napojila žednog, obukla nagog.

 

Srbija čuva uspomenu na Bizertu, našeg saveznika, i ceni njenu vitalnu ulogu u pružanju nege, obezbeđivanju oporavka i obuke srpskih vojnika i dobrovoljaca, koji su, nakon svog oporavljanja i obuke, poslati iz Bizerte da ojačaju redove Srpske vojske na Solunskom frontu, što je značajno doprinelo pripremama i prouzrokovalo odluku da se pokrene operacija proboja pomenutog fronta koja je, na taj način, dovela do kraja Prvog svetskog rata.

 

Bizerta je dom jednog od najvećih srpskih vojnih grobalja na području Severne Afrike, gde počiva 698 srpskih vojnika. Borili su se za mir i slobodu. Sudbina im je odredila Bizertu kao njihov večni dom i da u njoj počivaju u miru daleko od domovine.

 

Oko 500 regruta, od 3226 palih srpskih vojnika na teritoriji Severne Afrike, pripada 1. puku Niških rezervnih trupa grada Niša i okoline.

 

Ideja za pokretanje inicijative proistekla je iz tradicionalno prijateljskih odnosa dve države, a zatim je usledio istorijski sastanak predsednika država u mesecu martu 2014. godine u Tunisu, tokom poslovne i prijateljske posete predsednika Tomislava Nikolića.

Možda Vas zanima i sledeće...