1

109. седница Градског већа

kucaГрадско веће Града Ниша којим је председавао градоначелник проф. др Зоран Перишић усвојило је на данашњој седници Решење о усвајању извештаја о извршењу буџета Града Ниша за период јануар-септембар 2014. године.

Извршење буџета у процентима је 52,62 одсто када су у питању приходи, односно 50,70 одсто када се говори о расходима. Смањени приходи у буџету условљени су слабијим приходима од издавања грађевинских дозвола, јер је издато знатно више локацијских дозвола у односу на грађевинске, па је велики проблем града у погледу пуњења буџета бесправна градња објеката.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да до краја године очекује извршење буџета у проценту од око 68-70 одсто и да се ради о средствима која су ушла у финансијски биланс града и да се може практично потрошити онолико средстава колико уђе у буџет.

“Повећање доходовне стране буџета очекује се у у наредном периоду на основу конверзије за плаћање комуналија на простору некадашњег мотела “Медиана”. На овом простору биће отворен ритејл парк или мини шопинг мол са монтажним објектима који ће продавати робу познатих страних произвођача. Инвеститор је немачка компанија и очекује се да овај ритејл парк почне са радом до лета 2015. године и да буде отворено 120-130 нових радних места” рекао је градоначелник.

На Градском већу усвојено је и решење о утврђивању цене производње и испоруке топлотне енергије, па ће тако од 1. новембра цена за испоручену топлотну енергију бити нешто нижа. Градски већник ресорно задужен за област енергетике Милош Банђур рекао је да је “до смањења цене, дошло је на основу примене новог тарифног система и коришћењем нове методологије обрачуна. Тако ће фиксни до цене за испоруку топлотне енергије бити нижи за 1,75 динара по квадратном метру, док ће варијабилни део цене бити нижи за 0,18 динара по киловат сату утрошене енергије. Усвојено је и решње о цени код супституције основног енергента, што практично значи да уколико услед Украјинске кризе током зиме дође до прекида у испоруци гаса, топлана ће прећи на употребу мазута, што би повећало цену испоруке топлотне енергије”, рекао је већник Банђур.