1

Високи званичници Русије у Нишу

Делегација Руске Федерације посетила је данас и Ниш. Том приликом је Помоћник министра Русије за ванредне ситуације Владимир Сергејевич Артамонов најавио да ће између Универзитета у Санкт Пеrusiтерсбургу и Српско-руског хуманитарног центра у Нишу биће потписан споразум о сарадњи који су Владе две земље претходно договориле. Осим тога, представници обе државе и Града још једном су указали на значај Руско-српског центра, поготово у ванредним ситуацијама.

Заслуге за санирање последица елементарних непогода које су последњих година погодиле Србију умногоме припадају Руско-српском хуманитарном центру, чији су припадници увек међу првима спремни да реагују. Помоћник министра Русије за ванредне ситуације Владимир Сергејевич Артамонов и координатор Српско-руског хуманитарног центра Виктор Викторович Сафјанов истакли су да је ово одличан пример сарадње две државе за коју нема разлога да се не настави у будућности.

Заменик начелника сектора за ванредне ситуације МУП-а Ђорђе Бабић и градски већник Жарко Ранковић истакли су да је Српско-руски центар у потпуности оправдао постојање и захвалили су се представницима центра на свим досадашњим активностима.

Због учешћа у акцијима спасавања током мајских поплава, симболичним признањима награђено је троје спасилаца Српско-руског центра. Осим тога, најављено је и да ће 17. октобра бити потписан споразум између Универзитета у Санкт Петерсбургу и Српско-руског хуманитарног центра, а којим ће бити обухваћени универзитети у Београду и Нишу, а све са циљем да се унапреди високошколско образовање у области безбедности.