70. Година од ослобођења Ниша у Другом светском рату

70godinaНа Споменик ослободиоцима у Нишу, полагањем венаца обележена је седма деценија ослобођења града у Другом светском рату.

Венце су положиле делегације града, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Нишавског управног округа, Савеза бораца и организација које негују традиције ослободилачких ратова.

Ниш је ослобођен 14. октобра 1944. године када је 22. дивизија народноослободилачког покрета, нападајући немачке трупе са југа, ушла у град.

Дан ослобођења Ниша обележен је и полагањем венаца у спомен комплексу Бубањ, где је одата пошта великом броју родољуба који су своје животе положили за слободу овог града.

У Нишу ће ускоро бити подигнут споменик ослободиоцима у Другом светском рату. Ову одлуку једногласно су донели одборници Скупштине Града на свечаној седници одржаној поводом 70 година од ослобођења Ниша од фашиста. Инцијативу је поднео председник градског парламента проф. др Миле Илић јер у граду не постоји спомен обележје посвећено овим јунацима.
“Унапређење социјалног дијалога”

dosadnoУ марту ове године започело је спровођење твининг пројекта „Унапређење социјалног дијалога“, који финансира Европска унија кроз средства ИПА 2012. Главни корисници пројекта су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Национални социјално-економски савет, Савез самосталних синдиката, Уједињени грански синдикати „Независност“, Унија послодаваца Србије и локални социјално-еконономски савети.

Пројекат има за циљ да оснажи социјални дијалог и омогући да он постане инструмент којим ће Република Србија остварити економски развој и унапредити услове рада ближом хармонизацијом са међународним и стандардима рада Европске уније.

Током трајања пројекта, до марта 2016. године, експерти из Словачке ће помагати Министарству рада, запошљавања и социјалне политике и локалним социјално-економским саветима да развију капацитете у смислу хармонизације законодавства у области рада са стандардима ЕУ, као и у погледу спровођења ефективног социјалног дијалога на националном и локалном нивоу.

14. октобра 2014. Године одржан је радни састанак експерата из Словачке и локалног социјално-економског савета Града ниша, на коме су представљени досадашњи резултати пројекта и направљни планови за будући рад.
Спомен обележје руским пилотима

ruskipilotiНа платоу испред логора на Црвеном крсту одржана је церемонија откривања камена темељца будућег споменика погинулим руским пилотима који ће бити постављен 9. маја следеће године.

У присуству делегација града, српско-руског хуманитарног центра, округа, војске, полиције и борачких организација спомен обележје је открио ратни ветеран и учесник НОБ-а Миодраг Тричковић. Присутне су на овај догађај и нераскидву везу подсетили директор српско-руског хуманитарног центра Виктор Викторович Сафјанов и заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић. После церемоније откривања положени су венци, а коначна верзија споменика биће постављена 9. маја следеће године.