1

Потписани уговори о донацији са Немачком организацијом “Хелп”

У Градској кући у Нишу данас су потписани уговори о донацији са корисницима програма подршке смањењу сиромаштва и запошљавању немачке организације Хелп.

 cccc,helpУ петом пројекту немачке организације Хелп у Нишу “Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији” ове године одобрена је 21 појединачна донација и оснивање три кооперативе, односно удружења за рециклажу, производњу компоста и унапређење становања.

 У оквиру пројектне компоненте подршке предузетницима и запошљавању 21 грант вредности од 1.200,00 до 2.400,00 евра добиће пет жена и 16 мушкараца. Нови предузетници ће се највише бавити услужним делатностима (7 рециклажних, 4 пољопривредне и 1 занатска делатност). У оквиру овог пројекта прошле године у Нишу су подржана 24 корисника.

 Поред корисника појединачних грантова, уговоре о донацији потписали су и представници три кооперативе, са најмање 24 члана. У оквиру подршке развоју кооператива, у Нишу су основана три удружења: Удружење за рециклажу “Рециклажни еко центар”, Удружење за производњу компоста “Еко-хумус” и Удружење за грађевинске радове “Махала 1”. Кооперативе ће такође до краја године добити опрему за обављање делатности за које су се регистровале просечне вредности 15.000 евра.
Обезбеђено нормално функционисање јавне расвете у граду

“Град Ниш ће данас уплатити око 30 милиона динара, а у наредних 10 дана још толико”, рекао је данас заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић новинарима у Градској кући и нагласио да се искључење јавне расвете не сме поновити.

 kuca“Упозорења је било претходних дана, али нико није очекивао да ће јавна расвета бити искључена у недељу увече када нисте у могућности да реагујете и спречите последице”, рекао је заменик градоначелника и додао да су “Из ЕПС снабдевања могли да сачекају данашњи дан и нашли би решење”.

 Када је у питању општа безбедност изненадно искључење јавне расвете није проузроковало било какве последице.

 Заменик градоначелника је рекао да је дуг настао због слабог прилива средстава у буџет и кредитног задужења града из ранијег периода.

 Он је подсетио да је ранија градска власт кредитно задужила град за 27 милиона евра, да су кредити доспели 2013. године и да су узимани под јако неповољним условима.

 Нишу је потребно око 45 милиона месечно за текућу потрошњу и отплаћивање дуга према ЕПС снабдевању и отплаћивање дугова из претходних година за струју, према речима заменика градоначелника, град извршава своје обавезе према приливу средства настојећи да не угрози и друге функције које су законска обавеза.
Реакција Градоначелника на оптужбе

Моја највећа обавеза су грађани Ниша, и зато поштовани грађани Ниша, нудим вам на увид mayorкомплетан аудио запис Службе за одржавање и информационо-комуникационе технологије (ИКТ) седнице колегијума Градског већа (одржаног 16.04.2014. године) на коме се чује ток разговора у потпуности.

Истина нема алтернативу и истина је само једна. Ово је једина истина која постоји о колегијуму Градског већа у Нишу, одржаног 16. априла 2014. године. Моја највећа обавеза су грађани Ниша, и истина о свему изговореном на том колегијуму је управо овај оригиналан аудио запис, како би видели да имају одговорног градоначелника који брине за њих и њихове потребе. Нећу давати никакве коментаре, јер је истина сама по себи довољна. Док сам ја градоначелник, у Нишу се неће намештати тендери. Како је било раније знамо, како ће бити касније, видећемо. Радим посао градоначелника одговорно, по Закону, а ко је кршио Закон сносиће последице увек, без изузетака. Јер истина је само једна.
Вечерас припадници Јеврејеске верске заједнице обележавају Рош хашану или јеврејску Нову годину

8_2543_2131_newyearВечерас припадници Јеврејеске верске заједнице обележавају Рош хашану или јеврејску Нову годину. Свим припадницима јеврејске вероисповести честитам овај празник уз поздрав Шана това који значи – добру годину вам желим.
Желим вам годину љубави, среће и међусобног разумевања и уважавања са осталим верским заједницама, каже се у честитики градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића.
Јеврејска Нова година или Рош хашана је једна од четири јеврејске нове године, која се, према веровању, обележава на шести дан стварања света. Траје два дана и обележава почетак десетодневног раздобља молитве који се назива „десет дана кајања“, а које кулминира постом на Јом кипур – Дан помирења, најважнији и најтужнији дан јеврејског календара, када се припадници ове верске заједнице присећају својих покојника.
Градоначелник Града Ниша

Градоначелник Града Ниша

Град Ниш послао је багер Текији, насељу крај Кладова које се још бори са последицима недавних поплава.

Градоначелник Ниша каже, да је у Текији ситуација и даље алармантна, због клизишта које је цело брдо повукло на доле и да ће им помоћ Градске топлане и Нискоградње у наредних недељу дана добро доћи. У оквиру хумантиране акције отклањања последица од невремена, Град Ниш учествује у помоћи и обнови Текије, местo удаљено више од 25 километара од Кладова, које је због обилних падавина и клизишта претрпело велике штете. Град Ниш је из локалног буџета издвојио око 20 милиона динара за помоћ угроженима од мајских поплава. Послати су и хуманитрани конвоји за Трстеник, Јагодину, Параћин, Свијалнац, Љиг и Обреновац.
Наше улице, наш избор

8_2542_2130_biciklistiНеколико стотина бициклиста и возача ролера учесвовало је у Првом нишком бициклистичком дефилеу. Организован је под мотом “У граду без аутомобила” у оквиру Европске недеље мобилности која се обележева у преко 1500 градова Европе. Чистији јавни простор и ваздух основне су идеје ове европске кампање.

Под геслом “Наше улице, наш избор” бициклисти и возачи ролера различитих генерација, били су у подневним сатима господари централне градске зоне. Кампања се сваке године организује од 16. до 22. септембра, а њен циљ је да подстакне локалне власти широм Европе да спроведу и унапреде мере одрживог превоза и позову ширу јавност да испроба алтернативне видове транспорта.

Акцији се прикључило преко 400 љубитеља бициклизма и осталих спортова који су своје вештине демонстрирали у пешачким зонама.

Међу учесницима манифестације био је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић који је стигао на свом бициклу”. Сат времена вожње бицикла ме релаксира и након тога се боље осећам. као кардиолог могу да препоручим грађанима да нађу физичку активност примерену здравственом стању и годинама” рекао је Градоначелник
Спортска екипа Синдиката Скупштине града Ниша освојила 6. место

8_2541_2129_sportskeigreСпортска екипа Синдиката Скупштине града Ниша вратила се са јубиларних 40. Спортских сусрета Синдиката управе Србије са освојеним 6. местом. Тим поводом, сусрели су се са градоначелником проф. др. Зораном Перишићем, како би им градоначелник честитао на успеху.

Градоначелник је искористио прилику да продискутује са својим запосленима о актуелној ситуацији, као и о могућностима за унапређење стања у граду, како би њихов посао био још ефикаснији за грађане Ниша. Учествовало је 36 екипа из управа градова и општина из свих крајева Србије, као и екипе других државних инстритуција. Екипа Ниша је ове године ушла у круг најуспешнијих екипа, резултат је одличан, у поређењу са бројношћу, саставу и уиграношћу екипама које су боље рангиране
“Дан без аутомобила”

8_2538_2126_danbezautomobila (1)Град Ниш је и ове године узео активно учешће у кампањи “Дан без аутомобила” потписивањем Повеље од стране Проф. др Зорана Перишића, Градоначелника Ниша, у циљу промовисања одрживе мобилности. Мото овогодишње кампање је: “Наше улице – наш избор”, која ће бити реализована уз активно учешће Спортског савеза града Ниша и ЕУ Инфо кутка. Очекује се учешће фудбалера, кошаркаша, одбојкаша, каратиста, атлетичара, шахиста и најмлађих из Предшколске установе “Пчелица”. Такође, планиран је дефиле бициклиста улицама Вожда Карађорђа, Булеваром др Зорана Ђинђића, Булеваром Цара Константина до Брзог Брода.

На основу наведеног, биће реализована потпуна обустава саобраћаја моторних возила дана 20. 09. 2014. године (субота) у периоду од 9: 00 до 13: 00 часова у улицама Генерала Милојка Лешјанина и Вожда Карађорђа, на деоници од раскрснице “Уред” до раскрснице “Суд”.

Планирана је измена траса линија јавног превоза путника, које ће бити преусмерене на следећи начин:

– у смеру од раскрснице “Уред” ка раскрсници “Суд”, за линије 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, 14 преко Трга краља Александра, Трга Павла Стојковића, Цара Душана, Синђелићев трг до раскрнице “Суд”, и даље редовном трасом;

 – у смеру од раскрснице “Суд” ка раскрсници “Уред”, за линије 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13, од раскрснице “Суд” Синђелићев трг, Николе Пашића до Трга краља Александра и даље редовном трасом;

За линије 18, 19, 20, 20Л, 21, 21Л, 23Л, 23К, 37 у смеру ка приградској аутобуској станици од раскрснице “Суд” улицама: Стефана Првовенчаног, Мост младости, Булевар Николе Тесле, Александра Медведева, Булевар 12. фебруар. У одласку са аутобуске станице ка приградским насељима наведене приградске линије биће преусмерене на исти начин: Булевар 12. фебруар, Александра Медведева, Булевар Николе Тесле, Мост младости, Стефана Првовенчаног до раскрснице “Суд” и надаље редовном.
70 противградних ракета дугог домета

10_2539_2127_raketeУправа за пољопривреду и завој села је хитним поступком јавне набавке, данас обезбедила и предате као донација Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије додатни контигент од 70 противградних ракета дугог домета. Набављени пројектили су одмах упућени на 10 противградних станица које врше одбрану од ове временске непогоде. Из буџета Града су у ову сврху опредељена додатна 2 милиона и 300 хиљада динара По речима начелника Управе Саше Стоиљковића, Град је морао да набави додатну количину ракета, јер су претходно купљене у потпуности искоришћене приликом недавног жестоког дејствовања противградне службе. На овај начин обезбедићемо минимум заштите наших пољопривредника али и осталих становника на територији Ниша, мада је једина права заштита осигурање имовине и усева. Због тога апелујем још једном на све пољопривредне произвођаче да осигурају своја газдинства, тим пре што ове године Управа за пољопривреду и развој села субвенционише полисе осигурања за усеве, плодове, вишегодишње засаде, расаднике и животиње“, изјавио је Стоиљковић.
Подршка за истакнуте нишке спортисте

8_2537_2124_istaknutisportistiГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић организовао је пријем за нишке спортисте који су у претходном периоду постигли значајне резултате на међународним такмичењима, укључујући и Стефана Јовића који је са кошаркашком репрезентацијом освојио сребрну медаљу на Светском првенству у Шпанији. Градоначелник је том приликом истакао да су ови људи понос града и да треба да буду пример омладини.

Ови спортисти су најбољи амбасадори онога што Ниш може и што овај град представља, каже градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и каже да је изузетно поносан што овакви успешни спортисти долазе баш из овог града.

Поред Стефана Јовића, који је са сребрном медаљом стигао са светског првенства у кошарци, образ града осветлали су и Јована Игњатовић, Данило Раткић, Новак Радуловић и Митар Дугалић који су медаље освојили на Светском првенству у кик-боксу у Италији. Треће место на светском првенству у Гренади освојила је такмичарка стрељачког клуба “Ниш 1881” Катарина Бисерчић, док је Саша Ђорђевић поставио светски рекорд у дисциплини најдужег Ламанш триатлона.