1

Потписани уговори о донацији са Немачком организацијом “Хелп”

У Градској кући у Нишу данас су потписани уговори о донацији са корисницима програма подршке смањењу сиромаштва и запошљавању немачке организације Хелп.

 cccc,helpУ петом пројекту немачке организације Хелп у Нишу “Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији” ове године одобрена је 21 појединачна донација и оснивање три кооперативе, односно удружења за рециклажу, производњу компоста и унапређење становања.

 У оквиру пројектне компоненте подршке предузетницима и запошљавању 21 грант вредности од 1.200,00 до 2.400,00 евра добиће пет жена и 16 мушкараца. Нови предузетници ће се највише бавити услужним делатностима (7 рециклажних, 4 пољопривредне и 1 занатска делатност). У оквиру овог пројекта прошле године у Нишу су подржана 24 корисника.

 Поред корисника појединачних грантова, уговоре о донацији потписали су и представници три кооперативе, са најмање 24 члана. У оквиру подршке развоју кооператива, у Нишу су основана три удружења: Удружење за рециклажу “Рециклажни еко центар”, Удружење за производњу компоста “Еко-хумус” и Удружење за грађевинске радове “Махала 1”. Кооперативе ће такође до краја године добити опрему за обављање делатности за које су се регистровале просечне вредности 15.000 евра.




Обезбеђено нормално функционисање јавне расвете у граду

“Град Ниш ће данас уплатити око 30 милиона динара, а у наредних 10 дана још толико”, рекао је данас заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић новинарима у Градској кући и нагласио да се искључење јавне расвете не сме поновити.

 kuca“Упозорења је било претходних дана, али нико није очекивао да ће јавна расвета бити искључена у недељу увече када нисте у могућности да реагујете и спречите последице”, рекао је заменик градоначелника и додао да су “Из ЕПС снабдевања могли да сачекају данашњи дан и нашли би решење”.

 Када је у питању општа безбедност изненадно искључење јавне расвете није проузроковало било какве последице.

 Заменик градоначелника је рекао да је дуг настао због слабог прилива средстава у буџет и кредитног задужења града из ранијег периода.

 Он је подсетио да је ранија градска власт кредитно задужила град за 27 милиона евра, да су кредити доспели 2013. године и да су узимани под јако неповољним условима.

 Нишу је потребно око 45 милиона месечно за текућу потрошњу и отплаћивање дуга према ЕПС снабдевању и отплаћивање дугова из претходних година за струју, према речима заменика градоначелника, град извршава своје обавезе према приливу средства настојећи да не угрози и друге функције које су законска обавеза.