1

Отворена Канцеларија за људска и мањинска права

8_2527_2114_kljmpУ Нишу je данас отворена Канцеларија за људска и мањинска права.

После Бујановца, Ниш је други град у Србији који ће имати овакву канцеларију. Отварању канцеларије присуствовала је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић и градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

Директорка владине канцеларије захвалила се градоначелнику на спремности да се и у Нишу отвори оваква канцеларија и нагласила да ће њеним радом бити омогућено лакше подношење иницијатива грађана у области заштите људских права, док ће канцеларија истовремено бити и сервис грађанаима који ће непосредно моћи да говоре о својим проблемима.

“Сиромашна популација која не може да задовољи своје егзистенцијалне потребе представља посебно ризичну групу када је у питању дискриминација основних људских права. Велики број припадника ромске националне заједнице чији знатан број живи у овом граду је управо због тога угрожен.

Желимо да се оваква ситуација промени, а то се може урадити унапређењем нормативног система који се тиче побољшања положаја мањинских и осетљивих друштвених група, али и деловањем на локалном нивоу кроз рад једне овакве канцеларије”, рекао је градоначелник Перишић.

“Србија је земља која настоји да се стандарди који су део законских решења што пре и у пракси примене, јер је конкретна примена законских решења у овој области често била инертна због недовољно информација о законима који се тичу области борбе против дискриминације, али и често веома споре администрације.

Зато је за нас у локалним самопуравама посебно важно да службеници у органима града имају довољно знања и вештине да примењују прописе и тако заштите грађане. Верујем да почетак рада ове канцеларије може допринети бржем превазилажењу административних проблема и квалитетнијем информисању мањинских заједница о њиховим правима”, рекао је градоначелник Ниша.