Otvorena Kancelarija za ljudska i manjinska prava

image_pdfimage_print

8_2527_2114_kljmpU Nišu je danas otvorena Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Posle Bujanovca, Niš je drugi grad u Srbiji koji će imati ovakvu kancelariju. Otvaranju kancelarije prisustvovala je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

Direktorka vladine kancelarije zahvalila se gradonačelniku na spremnosti da se i u Nišu otvori ovakva kancelarija i naglasila da će njenim radom biti omogućeno lakše podnošenje inicijativa građana u oblasti zaštite ljudskih prava, dok će kancelarija istovremeno biti i servis građanaima koji će neposredno moći da govore o svojim problemima.

“Siromašna populacija koja ne može da zadovolji svoje egzistencijalne potrebe predstavlja posebno rizičnu grupu kada je u pitanju diskriminacija osnovnih ljudskih prava. Veliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice čiji znatan broj živi u ovom gradu je upravo zbog toga ugrožen.

Želimo da se ovakva situacija promeni, a to se može uraditi unapređenjem normativnog sistema koji se tiče poboljšanja položaja manjinskih i osetljivih društvenih grupa, ali i delovanjem na lokalnom nivou kroz rad jedne ovakve kancelarije”, rekao je gradonačelnik Perišić.

“Srbija je zemlja koja nastoji da se standardi koji su deo zakonskih rešenja što pre i u praksi primene, jer je konkretna primena zakonskih rešenja u ovoj oblasti često bila inertna zbog nedovoljno informacija o zakonima koji se tiču oblasti borbe protiv diskriminacije, ali i često veoma spore administracije.

Zato je za nas u lokalnim samopuravama posebno važno da službenici u organima grada imaju dovoljno znanja i veštine da primenjuju propise i tako zaštite građane. Verujem da početak rada ove kancelarije može doprineti bržem prevazilaženju administrativnih problema i kvalitetnijem informisanju manjinskih zajednica o njihovim pravima”, rekao je gradonačelnik Niša.

Možda Vas zanima i sledeće...