101. sednica Gradskog veća

image_pdfimage_print

7_2523_2110_gradnisGradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić je pre početka današnje sednice Gradskog veća govorio o zloupotrebama u pojedinim mesnim kancelarijama koje su uticale na slabiji priliv sredstava u budžet Grada.

“Pre nekoliko meseci, nakon što sam primetio da je punjenje budžeta loše, a pražnjenje obilno, dao sam inicijativu da se oformi komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja korišćenja objekata na 58 lokacija na teritoriji Grada Niša, a u sagledavanju troškova mesnih kancelarija koje se finansiraju iz budžeta Grada Niša. Komisija je zaključila da se, nažalost, dosta sredstava iz budžeta Grada Niša odliva i da Grad plaća stvari koje ne bi trebalo da plaća i preduzeli smo, naravno, određene korake.

Evo nekoliko primera:

MK Donja Trnava – neovlašćeno priključenje na instalacije električne energije za brojilo, od strane N.N. lica. Za potrebe drugih lica, koristi se struja za potrebe sportskog bifea, reflektori na igralištu pored objekta i prostor nekadašnje prodavnice.

MK Stanko Paunović – uklopni sat (tajmer) za međublokovsko ulično osvetljenje na ulazu u dvorište u Gorči, priključen je za brojilo koje registruje električnu energiju utrošenu u mesnoj kancelariji.

MK Donji Komren – utvrđeno je da se prostor u suterenu koristi kao bife od strane N.N. lica, a koji je u momentu kontrole bio zaključan, a da se prostor na spratu koristi za potrebe Saveta građana, a sve troškove plaća Grad.

MK Jelašnica – utvrđeno je da se električna energija koristi za rad repetitora mobilne telefonije, a računi se dostavljaju Službi za OIKT. Za to je došao račun od devet i po miliona dinara, a nakon što sam naložio kontrolu, počela je provera svakog pojedinačnog računa.

Kada dođe račun za kancelariju koja ima jednu sijalicu i eventualno jednu električnu peć od 140.000 dinara, onda se zapitate šta to troši struju i ispostavi se da je to sportski bife ili, u drugom slučaju, pekara. Svi ovi slučajevi predati su javnom gradskom pravobranilaštvu, a jedan deo toga Policijskoj upravi u Nišu i odgovornost će biti utvrđivana.

Samo za ove 4 kancelarije, izuzimajući 9.5 miliona duga za struju, koji smo, razume se, preneli operateru mobilne telefonije, a koji, naravno, nije imao nikakve primedbe. šteta je do 9. meseca 2012. godine 5.822.791 dinar, bez kamate. Postupak utuženja preko javnog gradskog pravobranioca je pokrenut i u toku je kontrola” rekao je gradonačelnik.

„Za mene je bio iznenađujuć slab priliv sredstava od stanova koji su u otkupu ili zakupu, pogotovo u periodu od prošle godine, kada je GSA postala indirektni korisnik budžeta Grada Niša. Tokom 2002. godine, tadašnji Fond za stambenu izgradnju je prodao veliki broj stanova raznim korisnicima i napravljen je tipski ugovor u kome se, u članu 5, navodi obaveza upisa hipoteke 1. reda na stan, u korist Fonda stambene izgradnje, kao sredstvo obezbeđenja povraćaja od odobrenog kredita. To nije učinjeno ni u jednom slučaju i za oko 130 stanova nije upisana hipoteka. Na osnovu toga načinjena je ogromna šteta gradu i nastala su nenaplativa potraživanja, jer su se firme u međuvremenu ugasile, a koja u ovom trenutku iznose 18.866.190 dinara. Verujem da je nenaplativa i druga grupa potraživanja.

To je jedan od razloga što je u budžet Grada Niša od početka godine ušlo svega oko 65.000 dinara po osnovu zakupa i otkupa. Mnogo uprava ne obavlja svoj posao dobro, a sada mogu da pomenem i Upravu za finansije i Upravu za imovinu i Službu za OIKT. To što je došao ispravan račun na sumu od 140.000 dinara za jednu MK, ne znači da ga bez kontrole treba prihvatiti, jer je na urednom ZPT obrascu, a da se ne zapitate kako je moguće da je taj račun u redu.

“Nalazili smo i prijavljeno servisiranje 5 klima u prostorijama koje imaju samo dve, prijavljeno servisiranje motora na koje se uhvatila paučina. Do tog nivoa je išla kontrola i informacije su predate pravobranilaštvu”.

Kako kaže zamenik gradonačelnika, “pojedena su dva budžeta” samo preko nečinjenja Građevinske inspekcije. Dokaz da je to tačno je 6.000 novih objekata između dve legalizacije. To je epilog rada Građevinske inspekcije u Nišu.

Na mestu na kome sam, moj zadatak je da radim savesno, pošteno, odgovorno i da svaki ovakav slučaj, po saznanju da postoji, dalje procesuiram. Ja nisam ni sudija, ni policajac, moj posao nije da se bavim istraživanjem, ali je moja obaveza da prijavim krivično delo po saznanju da postoji.

Gradsko veće usvojilo je danas i odluku o načinu i kriterijumima za utvrđivanje aerodromskih usluga, što je poslednji korak pred donošenje elaborata, rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Taj elaborat će stvoriti uslove da u Niš dođu lou kost kompanije, a prema Perišićevim rečima postoji velika verovatnoća da od 31. marta sledeće godine sa niškog aerodroma polete avioni jedne do dve lou kost kompanije.

Možda Vas zanima i sledeće...