1

Нацрт закона о ваздушном собраћају

8_2517_2104_letoviУ Градској кући у Нишу одржана је јавна расправа о нацрту закона о ваздушном саобраћају. Нацрт је представио помоћник министра за сектор ваздушног саобраћаја Зоран Илић.

До средине октобра нишки аеродром ће испунити све услове које предвиђа нови закон о ваздушном саобраћају, рекао је градоначелник Зоран Перишић на јавној расправи о закону о ваздушном саобраћају.

Новим законом о ваздушном саобраћају повећаће се сигурност и ефикасност ваздухопловства у Србији. Поред бројних нових одредби биће оформљена и два комитета у сврху побољшања ваздухополовста – Национални комитет за сигурност и програм за сигурност у ваздухопловству. Према речима помоћника министра Зорана Илића, нишки аеродром испуњава готово све услове одређене нацртом.

Према овом Нацрту закона аеродромски оператори ће имати мања права, а на великим аеродромима се уводе слотови.

Слот је одобрење које даје координатор за коришћење целокупне аеродромске инфраструктуре која је неопходна за обављање јавног авио-превоза.

Аеродромским оператерима се ограничава могућност да самостално формирају цене аеродромских услуга као и да самостално додељују субвенције и попусте авиопревозницима.

Предложеним нацртом аеродроми се деле на аеродроме са усклађеним редом летења и на координисане аеродроме од чега ће зависити начин на који аеродроми могу управљати слотовима.

Нацрт закона такође укида чартер летове на начин на који су они до сада били дефинисани. Према нацрту летови могу бити редовни или ванредни.