Nacrt zakona o vazdušnom sobraćaju

image_pdfimage_print

8_2517_2104_letoviU Gradskoj kući u Nišu održana je javna rasprava o nacrtu zakona o vazdušnom saobraćaju. Nacrt je predstavio pomoćnik ministra za sektor vazdušnog saobraćaja Zoran Ilić.

Do sredine oktobra niški aerodrom će ispuniti sve uslove koje predviđa novi zakon o vazdušnom saobraćaju, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić na javnoj raspravi o zakonu o vazdušnom saobraćaju.

Novim zakonom o vazdušnom saobraćaju povećaće se sigurnost i efikasnost vazduhoplovstva u Srbiji. Pored brojnih novih odredbi biće oformljena i dva komiteta u svrhu poboljšanja vazduhopolovsta – Nacionalni komitet za sigurnost i program za sigurnost u vazduhoplovstvu. Prema rečima pomoćnika ministra Zorana Ilića, niški aerodrom ispunjava gotovo sve uslove određene nacrtom.

Prema ovom Nacrtu zakona aerodromski operatori će imati manja prava, a na velikim aerodromima se uvode slotovi.

Slot je odobrenje koje daje koordinator za korišćenje celokupne aerodromske infrastrukture koja je neophodna za obavljanje javnog avio-prevoza.

Aerodromskim operaterima se ograničava mogućnost da samostalno formiraju cene aerodromskih usluga kao i da samostalno dodeljuju subvencije i popuste avioprevoznicima.

Predloženim nacrtom aerodromi se dele na aerodrome sa usklađenim redom letenja i na koordinisane aerodrome od čega će zavisiti način na koji aerodromi mogu upravljati slotovima.

Nacrt zakona takođe ukida čarter letove na način na koji su oni do sada bili definisani. Prema nacrtu letovi mogu biti redovni ili vanredni.

Možda Vas zanima i sledeće...