1

Градоначелник Ниша за сарадњу са новинарским и медијским удружењима

mayorПоводом усвајања нових медијских закона и у циљу превазилажења појединих неспоразума са локалним медијима и новинарима, делегација представника међународних организација и медијских и новинарских удружења разговарала је са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем и његовим сарадницима.

Градоначелник Ниша је изразио спремност за примену нових медијских закона и позвао на сарадњу Мисију ОЕБС-а, Делегацију Европске уније и новинарска удружења како би се кроз примену нових законских норми, пре свега у процесу предстојеће приватизације Нишке телевизије, створили услови за транспарентно и ефикасно финансирање медијских пројеката.

У разговору је наглашена важност брзог доношења подзаконских аката, како би се локалним самоуправама омогућила лакша примена нових законских прописа и правовремено планирање буџета за 2015. годину.

У току вишесатног састанка, говорило се отворено о свим проблемима, посебно о важности критичког и аналитичког новинарства за унапређење и јачање демократског друштва, обавезама власти да финансијски помажу квалитетно информисање у јавном интересу, као и о одговорности нов инара и медија, а поводом појединих неоправданих и неетичких критика јавних функционера

У разговору са градским руководством Ниша учествовали су представници Мисије ОЕБС – Гордана Јанковић, шефица Одељења за медије и Мирослав Јанковић, правни саветник; представник Делегација Европске уније – Александар Ђорђевић, саветник за медије и информисање; потпредседник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић, и генерална секретарка Лоцал пресса Снежана Милошевић.Извештај са састанка на свом официјелном сајту објавило је Независно удружење новинара Србије (НУНС).