Gradonačelnik Niša za saradnju sa novinarskim i medijskim udruženjima

image_pdfimage_print

mayorPovodom usvajanja novih medijskih zakona i u cilju prevazilaženja pojedinih nesporazuma sa lokalnim medijima i novinarima, delegacija predstavnika međunarodnih organizacija i medijskih i novinarskih udruženja razgovarala je sa gradonačelnikom Niša prof. dr Zoranom Perišićem i njegovim saradnicima.

Gradonačelnik Niša je izrazio spremnost za primenu novih medijskih zakona i pozvao na saradnju Misiju OEBS-a, Delegaciju Evropske unije i novinarska udruženja kako bi se kroz primenu novih zakonskih normi, pre svega u procesu predstojeće privatizacije Niške televizije, stvorili uslovi za transparentno i efikasno finansiranje medijskih projekata.

U razgovoru je naglašena važnost brzog donošenja podzakonskih akata, kako bi se lokalnim samoupravama omogućila lakša primena novih zakonskih propisa i pravovremeno planiranje budžeta za 2015. godinu.

U toku višesatnog sastanka, govorilo se otvoreno o svim problemima, posebno o važnosti kritičkog i analitičkog novinarstva za unapređenje i jačanje demokratskog društva, obavezama vlasti da finansijski pomažu kvalitetno informisanje u javnom interesu, kao i o odgovornosti nov inara i medija, a povodom pojedinih neopravdanih i neetičkih kritika javnih funkcionera

U razgovoru sa gradskim rukovodstvom Niša učestvovali su predstavnici Misije OEBS – Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije i Miroslav Janković, pravni savetnik; predstavnik Delegacija Evropske unije – Aleksandar Đorđević, savetnik za medije i informisanje; potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić, i generalna sekretarka Local pressa Snežana Milošević.Izveštaj sa sastanka na svom oficijelnom sajtu objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Možda Vas zanima i sledeće...