Nacrt zakona o vazdušnom sobraćaju

8_2517_2104_letoviU Gradskoj kući u Nišu održana je javna rasprava o nacrtu zakona o vazdušnom saobraćaju. Nacrt je predstavio pomoćnik ministra za sektor vazdušnog saobraćaja Zoran Ilić.

Do sredine oktobra niški aerodrom će ispuniti sve uslove koje predviđa novi zakon o vazdušnom saobraćaju, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić na javnoj raspravi o zakonu o vazdušnom saobraćaju.

Novim zakonom o vazdušnom saobraćaju povećaće se sigurnost i efikasnost vazduhoplovstva u Srbiji. Pored brojnih novih odredbi biće oformljena i dva komiteta u svrhu poboljšanja vazduhopolovsta – Nacionalni komitet za sigurnost i program za sigurnost u vazduhoplovstvu. Prema rečima pomoćnika ministra Zorana Ilića, niški aerodrom ispunjava gotovo sve uslove određene nacrtom.

Prema ovom Nacrtu zakona aerodromski operatori će imati manja prava, a na velikim aerodromima se uvode slotovi.

Slot je odobrenje koje daje koordinator za korišćenje celokupne aerodromske infrastrukture koja je neophodna za obavljanje javnog avio-prevoza.

Aerodromskim operaterima se ograničava mogućnost da samostalno formiraju cene aerodromskih usluga kao i da samostalno dodeljuju subvencije i popuste avioprevoznicima.

Predloženim nacrtom aerodromi se dele na aerodrome sa usklađenim redom letenja i na koordinisane aerodrome od čega će zavisiti način na koji aerodromi mogu upravljati slotovima.

Nacrt zakona takođe ukida čarter letove na način na koji su oni do sada bili definisani. Prema nacrtu letovi mogu biti redovni ili vanredni.
Počeo festival NIŠVIL 2014

8_2516_2103_nishvillePrve večeri festivala Nišvil 2014, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uručio je nagradu za životno delo istaknutoj džez umetnici Nadi Pavlović.

 Malo je pevača koji mogu da se pohvale tako fenomenalnom biografijom i nekim njenim segmentima poput muziciranja sa džez orkestrom Djuka Elingtona, džeziranje sa Čikom Korijom ili ponuda Džozefine Bejker da se pridruži njenoj trupi, kao i Liz Mičel, članice čuvene grupe Boni M i njene ponude da bude pevačica u bendu koji je obeležio svetsku muzičku scenu sedamdesetih.

Deo svog života Nada je provela u Nišu, kao učenica muzičke škole, a generacije koje pamte dobra stara vremena sa setom se sećaju slatkih šezdesetih godina, školskih igranki i Italijanskih kancona koje su tada bile u modi, a mnoge nišlije tada nisu baš bile sigurne da li je u grad došla Rita Pavone ili Katarina Valente, jer je Nada tako sjajno pevala.

Nezaobilazna je i priča vezna za slavnu Aretu Frenklin, koja je Nadi posle jednog nastupa u Nemačkoj prišla I pitala je “Gde ste naučili tako dobro da pevate klasičan američki džez?”

 Nišvil 2014 nastavlja se i tokom vikenda kada će publika moći da uživa u nastupima Kendi Dalfer i drugih izvođača.
Gradonačelnik Niša za saradnju sa novinarskim i medijskim udruženjima

mayorPovodom usvajanja novih medijskih zakona i u cilju prevazilaženja pojedinih nesporazuma sa lokalnim medijima i novinarima, delegacija predstavnika međunarodnih organizacija i medijskih i novinarskih udruženja razgovarala je sa gradonačelnikom Niša prof. dr Zoranom Perišićem i njegovim saradnicima.

Gradonačelnik Niša je izrazio spremnost za primenu novih medijskih zakona i pozvao na saradnju Misiju OEBS-a, Delegaciju Evropske unije i novinarska udruženja kako bi se kroz primenu novih zakonskih normi, pre svega u procesu predstojeće privatizacije Niške televizije, stvorili uslovi za transparentno i efikasno finansiranje medijskih projekata.

U razgovoru je naglašena važnost brzog donošenja podzakonskih akata, kako bi se lokalnim samoupravama omogućila lakša primena novih zakonskih propisa i pravovremeno planiranje budžeta za 2015. godinu.

U toku višesatnog sastanka, govorilo se otvoreno o svim problemima, posebno o važnosti kritičkog i analitičkog novinarstva za unapređenje i jačanje demokratskog društva, obavezama vlasti da finansijski pomažu kvalitetno informisanje u javnom interesu, kao i o odgovornosti nov inara i medija, a povodom pojedinih neopravdanih i neetičkih kritika javnih funkcionera

U razgovoru sa gradskim rukovodstvom Niša učestvovali su predstavnici Misije OEBS – Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije i Miroslav Janković, pravni savetnik; predstavnik Delegacija Evropske unije – Aleksandar Đorđević, savetnik za medije i informisanje; potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić, i generalna sekretarka Local pressa Snežana Milošević.Izveštaj sa sastanka na svom oficijelnom sajtu objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).