Обилазак нишке депоније

image_pdfimage_print

8_2513_2100_deponijaДржавни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Стана Божовић, поестила је компанију Е-рециклажа у Нишу, где се непосредно упознала са процесом рециклаже и технологијом складиштења хемисјких средстава насатлих употребом кућних уређаја и коришћењем беле технике.

Током посете депонији Божовић је рекла да је Србији потребно 10,5 милијарди евра до 2030. године, како би били испуњени сви стандарди ЕУ и реализовани инфраструктурни пројекти у области заштите животне средине. Према њеним речима за управљање отпадом потребно је 2,8 милиона евра, а Влада у сарадњи са представницима Ниша ради на решавању дугогодишњег проблема одлагања смећа на подручју Нишавског округа.

“Хитно морамо радити у правцу решавања вишедеценијског проблема депоније која ради од 1971. године, иако су јој капацитети били за 25 до 30 година. Депонија је крајем прошле године затворена одлуком инспекције тадашњег ресорног Министарства енергетике и заштите животне средине, да би убрзо била отворена на две године, а на основу мишљења института “Кирило Савић”, изјавила је током радне посете Нишу, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Стана Божовић.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић је поздравио одлуку ресорног министраства да пружи подршку спровођењу пројекта којим би требало да се реши питање одлагања смећа у осам општина на територији Нишавског округа.

Подсетимо, 300 тона отпада дневно сада се одвози на делове нишке депоније, на којој од четири дела за одлагање смећа, тренутно ради само један.

You may also like...