1

Потписана Европска повеља о родној равноправности

8_2512_2099_eprrУ градској кући данас је потписана Европска повеља о родној равноправности и меморандум о сарадњи између Града Ниша, Савета за родну равноправност Републике Србије, агенције за равноправност полова БИХ и невладине организације “Ауреола”.

Повељу је најпре потписао градоначелник, а потпис на меморандум ставили су и државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине и председница Савета за родну равноправност Републике Србије Стана Божовић као и представница агенције за равноправност полова БИХ Самра Филиповић Хаџиабдић и представник невладине организације “Ауреола” Дарко Живковић.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да” Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу је документ који даје јасан преглед свих области рада локалне власти у којима је неопходно уважити принцип једнаких могућности.

Родна равноправност претпоставља да постоје једнаке могућности за мушкарце и жене да допринесу културном, политичком, економском и социјалном напретку, као и да имају идентичне могућности да уживају све користи од напретка једне заједнице.

Национална стратегија за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности и пратећи акциони план дају одређена овлашћења локалној самоуправи, а најважнијим документом, Законом равноправности полова пред градове и општине стављен је низ задатака”, рекао је градоначелник.