1

Упозорење: “Опасно невреме”

7_2523_2110_gradnisУ периоду од 31.07.2014. у 10:00 часова до 01.08.2014. у 00:00 часова,  на територији Нишавског управног округа, очекује се локална појава грмљавина са градом, количина падавина преко  40 л/м2 за период од 12h, што према степену опасности представља:

Веома опасно време!

Веома опасно време – Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

                                                          Управа за ванредне ситуације у Нишу

                                                                   Оперативни центар




Потписан уговор о реконструкцији Топлане “Југ”

8_2509_2096_toplanaУ Градској кући данас је потписан Уговор о реконструкцији Топлане “Југ”. Уговор су потписали Слободан Максимовић директор ЈКП Градска топлана Ниш и представник конзорцијума извођача Давор Крмпот.

Овај уговор се реализује у оквиру програма: Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – Фаза 4.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да је – “од прве фазе рехабилитације система даљинског грејања која је започела 2000. Године, до данашњих дана уложено нешто више од 10 милиона еура у систем даљинског грејања у Нишу. Учешће Топлане у све 4 фазе инвестиционих циклуса показало се као добра традиција која је допринела унапређењу и осавремењавању система даљинског грејања.

Решени су проблеми који су годинама узроковали лоше грејање у појединим деловима града. Сада је пред нама још један велики посао који ће унапредити производњу и дистрибуцију топлотне енергије топлане “Југ” која снабдева топлотном енергијом трећину корисника Градске топлане што чини око 10.000 стамбених и пословних јединица”, рекао је градоначелник.

Вредност уговора о реконструкцији топлане “Југ” је 2.274.826,10€. а реализација Уговора отпочеће у току летњег периода 2015. године. Завршетак радова обележиће почетак нове грејне сезоне 2015/2016.

Оваквом реконструкцијом добићемо нов топлотни извор укупне снаге 60МВ што ће допринети:

оСмањењу емисије штетних материја

оПовећању степена корисности топлотног извора ТО Југ

оПоузданијем и сигурнијем раду ТО Југ

У оквиру 4 фазе КФВ програма предвиђени су и пројекти:

-Реконструкција топловодне мреже (укупно 27 деоница) која је у току реализације

-Увођење СЦАДА Система на топлотним подстаницама (Систем за даљинско праћење и очитавање података)

-Рехабилитација мањих топлотних извира и њихова конверзија са мазута на природни гас.




Ниш је први град у Србији који је на седници Скупштине 18.10.2013. усвојио Декларацију о подршци борби против трговине људима

8_2507_2094_trgovinaljudimaДанас је Дан борбе против трговине људима. Овај датум по први пут се обележава у Србији након што је установљен новембра 2013. године у оквиру резолуције Канцеларије Уједињених нација “Побољшање координације напора против трговине људима”. За првих шест месеци ове године подаци показују да је идентификовано укупно 86 жртава трговине људима, од чега су чак 75 њих жртве радне експлоатације.

Подаци показују и да су полицијски службеници, у истом периоду, поднели 11 кривичних пријава због основане сумње да је извршено кривично дело трговине људима.

Ово је један од најраспрострањенијих облика криминала на свету. Док је сексуална експлоатација један од најпознатијих облика трговине људима, бројне жртве трпе све последице принудног рада, од кућног ропства до просјачења и трговине органима.

Последњих година све је присутнија интерна трговина људима – жртве се врбују на територији Србије и не напуштају земљу, већ се пребацују у друге градове.

Један од главних циљева друштва мора бити подизање свести грађана о ситуацији у којој се налазе жртве трговином људима и промоцији њихових права.

Ниш је први град у Србији који је на седници Скупштине 18.10.2013. усвојио Декларацију о подршци борби против трговине људима, и сада је имплементира кроз сарадњу Града, локалних институција социјалне заштите и органа МУП-а Србије.




Влада Србије одржала је седницу у Нишу

DSC_0792

Влада Србије одржала је седницу у Нишу, на којој је поред свечаног дела у којем је премијер подсетио на историјске догађаје у Нишу 1914. када је стигла депеша о објави рата Србији одржан и радни део на којем је Влада сменила директоре седам јавних предузећа у земљи. Премијер Александар Вучић рекао је да је њихово разрешење почетак промена у том сектору, и да ће на крају тог процеса око 70 одсто менаџмента у тим предузећима бити промењено. “Негде ћемо бирати вршиоце дужности већ ових дана, негде ћемо мењати само директоре, а негде и надзорне одборе, али у свим тим предузећима биће расписани јавни конкурси и бираће се људи који су стручни и најбољи у појединим областима, рекао је Вучић у Нишу, где је председавао седницом Владе поводом стоте годишњице од како је Николи Пашићу, чија је влада била измештена у Ниш, из Беча стигла депеша којом је Аустроугарска објавила рат Краљевини Србији. Вучић је у Нишу најавио посебне подстицаје за оне који се одлуце да покрену сопствени бизнис у пет округа југа Србије.

На свечаној седници Владе Србије у нишкој Бановини, разрешени су директори Железница Србије, Аеродрома Никола Тесла, Дипоса, Државне лутрије Србије, Дунав осигурања, Директората цивилног ваздухопловства као и директора Агенције за безбедност саобраћаја. Ово је почетак, и у ЕПС-у ће бити темељних промена, али ћемо се тиме бавити у данима пред нама, додао је премијер и закључио да Влада неће бежати од најкрупнијих и највећих промена јер, како је рекао на седници Владе у Бановини, у свему што радимо можемо да успемо само ако прво себе променимо и замолимо људе да то исто учине и да са нама у том тешком послу учествују.

Разлог одржавања седнице Владе Србије у Нишу није само стота годишњица од почетка Првог светског рата, већ, пре свега, то што Влада Србије није београдска, већ српска влада, рекао је премијер.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић имао је част да буде домаћин ове историјске седнице Владе Србије. Он се захвалио премијеру и министрима што су одлучили да седницу одрже у Нишу и дају свој допринос историјском датуму, када је пре тачно сто година телеграм о обајави рата Србији стигао у Ниш. “Захваљујем Влади и председнику Вучићу на одлуци да дођу овде и покажу да није битно у ком су граду, да је Влада свуда у било којем граду у Србији. Овај историјски датум прилика је да се подсетимо људи који су су знали шта и кога бране. . . бранили су своју земљу, која их је хлебом хранила. Данас је пред нама нова борба против криминала, корупције и сиромаштва и убеђен сам да ова влада има капацитет да попут наших предака изађе као победник из ове борбе”, рекао је градоначелник Перишић.

Премијер Србије Александра Вучић је најавио да ће Србија 2016. године вероватно бити земља са највећим растом у Европи. Најавио је да ће у септембу “Икарбус” потписати више уговора са Мерцедесом.

Влада ће разним мерама стимулисати да се што више отварају радна места, отварање малих радњи, као и развој домаће пољопривреде, рекао је премијер и додао да ће нарочита пажња бити посвећена оживљавању пет региона на југоистоку Србије. Вучић пуно очекује од отварања фабрике, , Џонсон електрик” у Нишу, највероватније у септембру, али и од других инвеститора који ће, у наредном периоду, постепено долазити у наш град.




Бројне активности министра

Грб Града НишаУочи седнице Владе Србије koja je одржана у Нишу, министри у Влади имали су бројне активности у граду у складу са ресором којим се баве. Министар омладине и спорта, Вања Удовичић, посетио је Фудбалски клуб “Раднички”, где га је поздравио нови председник, Видак Перовић. Министар Удовичић се интересовао за стање у клубу и планове за будућност. Занимали су га и детаљи о завршетку изградње новог стадиона. Истовремено је пружио својим домаћинима потребне информације о будућој професионализацији у српском спорту. Министар правде Никола Селаковић посетио је КПЗ у Нишу и рекао да је после више од сто година урађена темељна реконструкција и адаптација павиљона “Ц” Казнено-поправног завода у Нишу и да је овај павиљон сређен по највишим европским стандардима, капацитета преко 260 лица. Он је најавио да ће Министарство правде током ове недеље отворити и потпуно нови павиљон у оквиру Окружног затвора у Суботици. Такође, према најави министра Селаковића у Београду ће 1. септембра почети са радом и нова зграда суда, у Булевару Николе Тесле 42а, где ће Први основни суд у Београду добити 103 нове и савремено опремљене суднице.

Нишки аеродром “Костантин Велики” биће база “low cost” компанија, најавила је потпредседница владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Она је у разговору са руководством аеродрома обећала да ће ускоро бити успостављен редован ваздушни саобраћај са нишке авио луке.

Министарка је најавила и допремање техничке опреме, неопходне за слетање и полетање авиона и по лошим временским условима.

Министар енергетике Александар Антић обишао је привредно друштво Југоисток где је разговарао са руководством. Према речима министра Антића, Југоисток остварује задовољавајуће резултате који су из месеца у месец све боље. Он је додао да иако је енергетски систем у овом тренутку стабилан, и даље се ради у пренапегнутим условима јер рудник Колубара не ради пуним капацитетом. Због тога је, како каже, неопходна штедња електричне енергије.

Градску кућу посетили су министарка локалне самоуправе и државне управе Кори Удовички и министар без портфеља Велимир Илић. У одвојеним састанцима министарка Удовички разговарала је са замеником градоначелника Љубивојем Славковићем и председницима градских општина о актуелним проблемима у функционисању локалне самоуправе, док се министар Илић састао са већником проф. др Жарком Ранковићем и представницима српско-руског хуманитарног центра основаног са циљем реаговања у ванредним ситуацијама.

“Са 700.000 корисника и 2.000 запослених у установама социјалне заштите, морамо да будемо врло прецизни и рационални у расподели онога са чиме располажемо”, истакао је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на састанку са директорима нишких социјалних установа.

“Држава мора наћи системско решење за подршку пројектним активностима градова и општина Србије”, закључиле су, у разговору са председником ГО Палилула, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције и Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима Србије за сарадњу са Европском Унијом.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетио је Полицијску управу у Нишу, а министар културе Иван Тасовац обишао је нишки народни музеј.




Рамазанска честитка Градоначелника

Градоначелник Града Ниша

Градоначелник Града Ниша

Рамазан је девети месец муслиманског календара и за муслимане свети месец, јер је тада почела Објава Курана пророку Мухамеду.

 Поводом овог великог муслиманског празника градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је честитку свим верницима исламске вероисповести.

 “Исламски верници данас обележавају Рамазански Бајрам, један од највећих муслиманских празника, који се прославља након једномесечног поста. У име града Ниша, и у своје лично име, честитам свим верницима овај велики празник, уз жељу да ове бајрамске дане проведу у миру, здрављу и љубави са својим породицама и пријатељима,” каже се у честитки.

 Током Бајрама обичај је да се организују свечаности, посећује родбина, пријатељи и комшије. То је истовремено и празник даривања.




Путевима српске војске

8_2501_2088_safariУ оквиру обележавања 100 година од почетка Првог светског рата из Ниша је кренуо специфичан Ауто-сафари под називом” ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ”.

Специфичност овог подухвата је у томе што ће теренским возилима у дужини од око 3. 500 км, бити обухваћено више држава са посебним освртом на трасу кретања главнине Српске војске у Првом светском рату.

Ова експедиција ће кренути из Ниша преко Београда, Шапца, Цера, Колубаре, Црне Горе, Албаније и Грчке преко Македоније до Србије. Експедиција ће имати за циљ да изврши непосредни увид у простор кретања српске војске у Великом рату и сними простор, време и артефакте.

Нишка Војна болница пружиће логистичку подршку експедицији “Путевима српске војске у Првом светском рату”. Саставни део овог пројекта биће и праћење маршуте Сталне моравске војне болнице. С поносом истичемо да је Војна болница у Нишу једна је од ретких у свету која је одржала контиуитет рада у протеклих 137 година постојања и након учешћа у седам ратова током којих је збрињавала рањенике, делећи судбину своје војске и народа.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић испратио је припаднике Сафари клуба и предао председнику клуба заставу града Ниша.

“Пожелео бих срећан пут експедицији и да ову трасу прођу без било каквих проблема. Данас обележавамо сто година од почетка Првог светског рата и ово је једна од манифестација којом желимо да се подсетимо славних српских војника који су се како легенда каже ослобађајући своју земљу кретали брже од француских коњаника. Тада смо се борили против надмоћног непријатреља, а и данас се боримо против криминала, корупције, незапослености и свих других пошасти модерног друштва и ја верујем да ћемо као и тада однети победу, уз српску Владу која убеђен сам, има капацитет да се избори са великим проблемима којима смо преокупирани”, рекао је градоначелник Перишић.




Откривана спомен плоча

8_2504_2091_spomenplocaДанашњи дан пре тачно сто година остаће упамћен у историји као датум када је почео најкрвавији светски сукоб у историји до тада.

Рат који је подмукло наметнут нашем народу, формално је објављен документом коjи је стигао у Ниш редовном поштом, написан на тада службеном француском језику. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и председник Скупштине Града проф. др Миле Илић свечано су открили спомен плочу на згради универзитетске библиотеке у знак сећања на дан када је телеграм стигао у град.

Документ о објави рата, то парче папира, метафорички речено, довело је до једне од највећих трагедија у историји човечанства по броју људских жртава и по материјалним разарањима, али не вољом једне мале балканске земље већ захваљујући империјалистичким тежњама моћне монархије која је овај рат наметнула остатку света. Када је телеграм о објави рата предат Николи Пашићу тадашњем премијеру Србије, он је рекао-“Бог ће помоћи праведницима”.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да се “данас откривањем ове спомен плоче са поносом сећамо тешких дана наше историје свесни да је пред нама тежак задатак консолидације привреде и преображаја земље у модерно и правно утемељено друштво. Као победници великог рата, убеђен сам да смо данас спремни да победимо у једном другом рату, рату са криминалом, корупцијом и сиромаштвом”, закључио је градоначелник.




Саопштење Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша

Управа за пољопривре10_2500_2087_uprsду и развој села Града Ниша, у сарадњи са градским опшинама Палилула, Црвени Крст, Нишка Бања и Пантелеј, одржала је 27 радионица на којима је житеље свих села на територији Града упознала са активностима које се тренутно спроводе а тичу се развоја пољопривредне производње и побољшања услова живота на селу.

Представљени су актуелни програми Фонда за развој пољопривреде који се односе на осигурање пољопривредне производње од елементарних непогода, програм за побољшање живота и ширење економских активности у руралним подручјима, програм краткорочног кредитирања са финансирањем целокупне камате од стране Управе, програм унапређења расног састава у овчарству, коразству и свињарству кроз набавку квалитетних мушких приплодних грла, уређење атарских (пољских) путева, наставак реализације пројекта наводњавања и одводњавања пољопривредног земљишта.

“Управа за пољопривреду и развој села је пре свега оријентисана ка непосредном пружању услуга пољопривредним произвођачима, тако да је логично да смо у том смислу желели да им на њиховом терену, у њиховим селима пружимо све битне информације које се тичу програма који су у току и погодности за добијање овогодишњих субвенција. Сигуран сам да смо овим приближили наше делатности произвођачима, а о томе говори чињеница да је велики број пољопривредника, од када смо почели са радионицама, дошао у Управу ради детаљнијих информација или преузимања образаца којима се аплицира за подстицајна средства” – изјавио је начелник Управе Саша Стоиљковић.




Обезбедите услове за летове са аеродрома у Нишу

8_2499_2086_aerodromletПотпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је у Београду са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем о реализацији инфраструктурних и осталих пројеката, као и о проблемима са којима се суочава ова локална самоуправа.

Посебна пажња током разговора посвећена је поновном успостављању редовног ваздушног саобраћаја са Аеродрома “Константин Велики”.

Градоначелник је информисао потпредседницу Владе да постоји интересовање појединих иностраних “lowcost” компанија за увођење редовних комерцијалних летова са овог аеродрома, а као проблем наведено је непостојање адекватних техничких услова.

Михајловић је задужила своје сараднике да, у сарадњи са Аеродромом “Никола Тесла”, Директоратом цивилног ваздухопловства и Контролом летења Србије и Црне Горе (СМАТСА), пронађу конкретна решења како би аеродром у Нишу што пре био стављен у комерцијалну функцију.

Она је од руководства града Ниша затражила да што пре достави комплетиране захтеве за проглашење јавног интереса за експропријацију преосталих парцела како би се обезбедили инфраструктурни услови неопходни за изградњу фабрике “Johnson Electric” у овом граду.

На састанку је, између осталог, разговарано и о наслеђеном проблему у вези са изградњом социјалних станова за породице чије су куће страдале услед клизишта, као и о електрификацији пруге кроз град Ниш.