1

Ниш је први град у Србији који је на седници Скупштине 18.10.2013. усвојио Декларацију о подршци борби против трговине људима

8_2507_2094_trgovinaljudimaДанас је Дан борбе против трговине људима. Овај датум по први пут се обележава у Србији након што је установљен новембра 2013. године у оквиру резолуције Канцеларије Уједињених нација “Побољшање координације напора против трговине људима”. За првих шест месеци ове године подаци показују да је идентификовано укупно 86 жртава трговине људима, од чега су чак 75 њих жртве радне експлоатације.

Подаци показују и да су полицијски службеници, у истом периоду, поднели 11 кривичних пријава због основане сумње да је извршено кривично дело трговине људима.

Ово је један од најраспрострањенијих облика криминала на свету. Док је сексуална експлоатација један од најпознатијих облика трговине људима, бројне жртве трпе све последице принудног рада, од кућног ропства до просјачења и трговине органима.

Последњих година све је присутнија интерна трговина људима – жртве се врбују на територији Србије и не напуштају земљу, већ се пребацују у друге градове.

Један од главних циљева друштва мора бити подизање свести грађана о ситуацији у којој се налазе жртве трговином људима и промоцији њихових права.

Ниш је први град у Србији који је на седници Скупштине 18.10.2013. усвојио Декларацију о подршци борби против трговине људима, и сада је имплементира кроз сарадњу Града, локалних институција социјалне заштите и органа МУП-а Србије.