Putevima srpske vojske

image_pdfimage_print

8_2501_2088_safariU okviru obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata iz Niša je krenuo specifičan Auto-safari pod nazivom” PUTEVIMA SRPSKE VOJSKE U PRVOM SVETSKOM RATU”.

Specifičnost ovog poduhvata je u tome što će terenskim vozilima u dužini od oko 3. 500 km, biti obuhvaćeno više država sa posebnim osvrtom na trasu kretanja glavnine Srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Ova ekspedicija će krenuti iz Niša preko Beograda, Šapca, Cera, Kolubare, Crne Gore, Albanije i Grčke preko Makedonije do Srbije. Ekspedicija će imati za cilj da izvrši neposredni uvid u prostor kretanja srpske vojske u Velikom ratu i snimi prostor, vreme i artefakte.

Niška Vojna bolnica pružiće logističku podršku ekspediciji “Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu”. Sastavni deo ovog projekta biće i praćenje maršute Stalne moravske vojne bolnice. S ponosom ističemo da je Vojna bolnica u Nišu jedna je od retkih u svetu koja je održala kontiuitet rada u proteklih 137 godina postojanja i nakon učešća u sedam ratova tokom kojih je zbrinjavala ranjenike, deleći sudbinu svoje vojske i naroda.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić ispratio je pripadnike Safari kluba i predao predsedniku kluba zastavu grada Niša.

“Poželeo bih srećan put ekspediciji i da ovu trasu prođu bez bilo kakvih problema. Danas obeležavamo sto godina od početka Prvog svetskog rata i ovo je jedna od manifestacija kojom želimo da se podsetimo slavnih srpskih vojnika koji su se kako legenda kaže oslobađajući svoju zemlju kretali brže od francuskih konjanika. Tada smo se borili protiv nadmoćnog neprijatrelja, a i danas se borimo protiv kriminala, korupcije, nezaposlenosti i svih drugih pošasti modernog društva i ja verujem da ćemo kao i tada odneti pobedu, uz srpsku Vladu koja ubeđen sam, ima kapacitet da se izbori sa velikim problemima kojima smo preokupirani”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Možda Vas zanima i sledeće...