1

Откривана спомен плоча

8_2504_2091_spomenplocaДанашњи дан пре тачно сто година остаће упамћен у историји као датум када је почео најкрвавији светски сукоб у историји до тада.

Рат који је подмукло наметнут нашем народу, формално је објављен документом коjи је стигао у Ниш редовном поштом, написан на тада службеном француском језику. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и председник Скупштине Града проф. др Миле Илић свечано су открили спомен плочу на згради универзитетске библиотеке у знак сећања на дан када је телеграм стигао у град.

Документ о објави рата, то парче папира, метафорички речено, довело је до једне од највећих трагедија у историји човечанства по броју људских жртава и по материјалним разарањима, али не вољом једне мале балканске земље већ захваљујући империјалистичким тежњама моћне монархије која је овај рат наметнула остатку света. Када је телеграм о објави рата предат Николи Пашићу тадашњем премијеру Србије, он је рекао-“Бог ће помоћи праведницима”.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да се “данас откривањем ове спомен плоче са поносом сећамо тешких дана наше историје свесни да је пред нама тежак задатак консолидације привреде и преображаја земље у модерно и правно утемељено друштво. Као победници великог рата, убеђен сам да смо данас спремни да победимо у једном другом рату, рату са криминалом, корупцијом и сиромаштвом”, закључио је градоначелник.